Учасники молодіжного проєкту спростовували фейки про Степана Бандеру

Людям подобається дізнаватися щось нове про відомих людей. 5 листопада учасники тренінгу «У пошуках Степана Бандери» з'ясовували справжні і вигадані факти  про ідеолога українського націоналізму. 

Тренінг організували за сприяння громадської організації «Простір молоді» в молодіжному інтеграційному центрі, а провели Іван Костенко – координатор молодіжного проєкту «Публічна історія», методист з історії у Малій академії наук та Вероніка Анісімова – студентка КНУ ім. Тараса Шевченка, контентмейкер і спікер «Публічної історії». До організації заходу також долучилася Дарина Зборовець – студентка Києво-Могилянської академії, координаторка SMM-напряму «Публічної історії».

Учасниками тренінгу були студенти-журналісти й історики, працівники галузей фармакології і маркетингу.

Тренінг складався з 6-ти блоків, у яких розповідали біографію Степана Бандери, його роль в історії і вплив на сьогодення, а також спростовували фейки про лідера національно-визвольного руху.

Біографічні факти про Степана Бандеру, вплив на історичний процес розповідав Іван Костенко. Навіть загальновідоме він пояснював так завзято, що надихав слухачів. До того ж, розповідь про Бандеру була насичена гумором.

В мережі і поза нею поширюється багато фейків про Степана Бандеру. Під час тренінгу їх спростовувала Вероніка Анісімова.

Перший фейк – про справжнє ім’я Бандери. Начебто його звати Штефан, а не Степан. Творці такої маніпуляції наголошують на різному прочитанні імені Степан. Наприклад, латиною пишеться «Stepan», а за правилами німецької мови, якщо ім’я починається на «S», тоді вона читається як «Ш». Але Бандера не був хрещеним євреєм-уніатом і не міг бути ним, оскільки походив із родини священика УГКЦ.

З віросповіданням пов’язаний і другий фейк – про його начебто єврейські корені.

Третій фейк теж пов’язаний із національністю – що Степан був німцем. У нього було 4 громадянства, а німецьке отримав за псевдонімом. Через це в 2011 році Бандеру позбавили звання Героя України.

Четвертий фейк – що Бандера був завербований Абвером. Коли СМЕРШ допитувала Шольца (той, хто допитував Бандеру), про Степана не йшлося.

П’ятий фейк – це гасло, яке приписують лідеру УПА: «Наша влада повинна бути страшною». Насправді це частина речення з документа ОУН: «Наша влада має бути страшна для її противників, терор для чужинців-ворогів та своїх зрадників. Творча свобода, подих нових ідей для українця-володаря власної землі має з кожним, з кожного чину, на кожному кроці пробиватися».

Шостий фейк – що Бандера любив душити кішок і піднімав руку на дружину. Про кішок – вигадана радянською владою історія, написана в пропагандистській книзі В. Бєляєва. Щодо жінки, тут теж суцільна брехня: Степан любив свою дружину і дітей.

Передостанній тематичний блок під час тренінгу стосувався того, як учення Степана Бандери допомагають сьогодні. Він говорив, що не варто чекати допомоги від західних народів, а сподіватися передусім на свій. Лідер УПА досі лякає ворогів і мотивує нас до боротьби.

Після цікавої, наповненої гумором лекції, організатори провели розіграш трьох книжок. Тренінг закінчився спільним фото.

    

Максим Галашко, студент 1 курсу кафедри журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416