Викладачі кафедри журналістики презентували монографію на Форумі видавців у Львові

25.09.2019
vpadmin

Презентація колективної монографії «Закарпатські медіа крізь приму етнотолерантності» відбулася 22 вересня під геокуполом на проспекті Свободи. У виданні представлені результати наукових досліджень викладачів кафедри – доктора наук із соціальних комунікацій, завідувача кафедри Юрія Бідзілі, доценток Ярослави ШебештянГалини Шаповалової, доцента Євгена Соломіна, аспірантки, викладачки Наталії Толочко. Презентували видання у Львові Ярослава ШебештянГалина ШаповаловаНаталія Толочко.

Монографія стала логічним підсумком проєкту «Сприяння етнічній толерантності на Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи», що тривав упродовж року на відділенні журналістики під егідою Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Видання присвятили 20-літтю кафедри журналістики, яке відзначають цього року. До друку його рекомендувала Комісія з журналістської етики. Ініціаторкою презентації монографії у Львові стала стала членкиня комісії, кураторка медіакластеру «Територія свободи: ЗМІ» Форуму видавців, тренерка, журналістка Єлизавета Кузьменко.

Розвідка побачила світ у видавництві «Ґражда». В оформленні обкладинки використали репродукції картин закарпатських художників Федора Манайла, Адальберта Ерделі, Ференца Семана, Енді Ворхола, що теж ілюструє мультикультурність закарпатців.

Наталія Толочко, Ярослава Шебештян та Галина Шаповалова
Наталія Толочко, Ярослава Шебештян та Галина Шаповалова

У першому розділі ґрунтовної праці пояснено філософський, історичний, культурний, лінгвістичний, політологічний, юридичний аспекти дослідження тощо. Другий розділ стосується друкованих ЗМІ для нацменшин періоду ХХ–ХХІ ст., а в третьому розглянуто становлення і розвиток аудіовізуальних медіа для етноспільнот. У монографії є додатки, що ілюструють зміни в чисельності етноспільнот, містять приклади ЗМІ для національних меншин, покажчик друкованих видань, які виходили в різний час.

За словами авторів, крім результатів медіадосліджень, тут окреслено й причини толерантності закарпатців. «Ми пояснюємо толерантність тим, що упродовж історичних періодів закарпатці постійно переживали утиски. Українці на Закарпатті є більшістю, вони повинні підтримувати меншість, забезпечувати її права. Будь-який представник нацменшини сьогодні може задовольнити свої культурні, інформаційні потреби, але зобов’язаний поділяти і наші національні цінності. Не буває толерантності однобічної, коли ми всіх поважаємо, а нас іноді зневажають. Поважати треба одне одного, гідність – це теж цінність», – зазначила під час презентації у Львові Ярослава Шебештян. Її колегиня Галина Шаповалова розповіла про ідею створення монографії, ознайомила присутніх із метою і завданнями проекту, присвяченого етнотолерантності, результатами роботи мультимедійної платформи «Media Vista». Викладачка Наталія Толочко підготувала огляд сучасних медіа національних меншин, звернула увагу на зміни в інформаційному забезпеченні етноспільнот у контексті суспільного мовлення.

Зліва направо - Наталія Габор, Наталія Толочко, Галина Шаповалова, Лідія Сніцарчук, Ярослава Шебештян
Зліва направо - Наталія Габор, Наталія Толочко, Галина Шаповалова, Лідія Сніцарчук, Ярослава Шебештян

З-поміж гостей на презентації були рецензентка видання, заступниця генерального директора з наукової роботи Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, директорка Науково-дослідного інституту пресознавства, професор кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства Лідія Сніцарчук та доцентка кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Наталія Габор.

Учасники заходу ставили чимало запитань, зокрема про поширення політичного «русинства» і московського патріархату в межах області, динаміку в розвитку етнічних медіа тощо. На жаль, на Закарпатті продовжують виходити друковані видання «русинською» і телепрограма на «UA: Закарпаття» «Русинська родина», у яких пропагують існування окремої «русинської» мови, національності «русин», що загрожує цілісності України, інформаційному простору нашої держави.

Під час заходу йшлося також про те, що ситуація у сфері міжнаціональних відносин у краї переважно стабільна, утім від штучного нагнітання емоцій, створення конфліктів, навмисних провокацій Закарпаття не убезпечене. Тому в сучасних умовах медіапроєкти мовами нацменшин відіграють вкрай важливу роль у налагодженні міжкультурного діалогу, збереженні міжетнічної толерантності в регіоні.

За інформацією кафедри журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416