В УжНУ представили видання про поета Карпатської України

17.03.2011
tetyana

Дні Карпатської України, котрі щорічно святкують на Закарпатті, нині зібрали патріотів не тільки на Красному полі, що поблизу Хуста, а й у приміщенні найбільшого вишу нашого краю. До студентів УжНУ з презентацією нової книги приїхав Василь Ґабор – письменник, літературознавець, завідувач відділу наукових досліджень іншомовної періодики Науково-дослідного інституту пресознавства Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника.

Презентоване видання є некомерційним і має назву «Іван Колос – поет Карпатської України». Книга вийшла з нагоди 100-річного ювілею поета, у творах якого відбиті події згаданого періоду. Тут представлена епістолярна спадщина І.Колоса, рецензії на його твори, спогади сучасників, зокрема статті Є. Маланюка.

Василя Ґабора з об’єктом його студій пов’язують не тільки особисті уподобання, а й родинні зв’язки. Літературознавець, зокрема, стверджує, що про свою письменницьку працю Іван Колос завжди говорив скромно: «Задля літературного факту можуть видати мої твори».

«В житті нації дуже мало визначних подій. І здобуття незалежності на такому маленькому клаптику землі – це щось таке недосяжне, що зробили закарпатці, що напевно вже ніколи до такої висоти цей дух не підніметься. Карпатська Україна не могла б бути можливою без молодої генерації, яка проголосила незалежність ще у той час, коли інші українські землі були підневільні. Іван Колос був одним з тих, хто пожертвував усім заради ідеї», – розповідає наш гість.

Дослідник також, не приховуючи прикрості, зазначає: «Незважаючи на те, що школа на батьківщині поета збудована на залишені ним після смерті кошти, він не вдостоєний честі навіть бути пошанованим тут, бо місцеві можновладці не хочуть називати освітній заклад іменем Івана Колоса».

Присутні мали змогу ознайомитися і з іншими книгами Василя Ґабора , серед яких «Книга екзотичних снів та реальних подій: Новели», «Від Джойса до Чубая»(есеї, літературні розвідки та інтерв’ю), а також з з низкою відомих концептуальних антологій «Дванадцятка. Наймолодша львівська літературна богема 30-х років ХХ ст.: Антологія урбаністичної прози» та «Бу-Ба-Бу (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак): Вибрані твори: Поезія, проза, есеїстка».

Після презентації в УжНУ Василь Ґабор представив книгу журналістам Закарпаття в Ужгородському прес-клубі реформ. У ході відповідей на запитання, висловив припущення, що «люди, котрі творили Карпатську Україну, були одержимими». Тому метою його візиту стала не тільки презентація книги, а й бажання ще раз нагадати, що Карпатська Україна, попри її коротку історію, має ким пишатися.

Наталія Каралкіна,
студентка відділення журналістики УжНУ
Дарія Руснак,
координатор прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи»

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416