В обласній бібліотеці презентували книгу про життя і діяльність Петра Лінтура

08.03.2011
tetyana
Фольклорні традиції на Закарпатті та впровадження їх у царину академічної освіти стали об’єктом уваги на літературному вечорі, присвяченому постаті Петра Лінтура – одного з найвідоміших фольклористів Закарпаття, визначного громадсько-культурного діяча, педагога, літературознавця.

 

Святкування 102-ї річниці з дня його народження відбулося у форматі презентації останньої і найґрунтовнішої праці про постать Лінтура, котра має назву «Будівничий культури». Книга побачила світ ще 2009 року у видавництві «Карпати» за підтримки управління інформації та зв’язків з громадськістю ОДА. Найбільше зусиль до впорядкування матеріалів доклав Іван Сенько, учень літературознавця, доцент УжНУ, кандидат філологічних наук, котрий, власне, став її упорядником.

В основу видання лягли матеріали Лінтурівських читань з нагоди 90-х та 100-х роковин від дня народження видатного фольклориста, ґрунтовні біографічні матеріали, зібрані його родиною. Іван Сенько зазначає: «Книга є свідченням того, що Лінтура пам’ятають на Закарпатті. Відкривається вона спогадами тих, хто добре знав науковця».
Щодо творчого доробку Петра Лінтура, насамперед варто згадати введення ним у науковий обіг та донесення до широких читацьких кіл сотень казок, легенд, балад Закарпаття й інших регіонів України.  Зібрані подвижником пам’ятки усної народної творчості публікувалися в збірниках "Народні балади Закарпаття” (1959), "Казки зелених гір” (1966), "Три золоті слова” (1968), "Дідо-Всевідо”(1969). Особливої популярності набув збірник "Закарпатські казки Андрія Калина” (1955 р.).

В УжНУ Петра Лінтура згадують передусім як висококваліфікованого викладача.

До книги «Будівничий культури» доклали зусиль професори нашого університету Юрій Бідзіля, Валентина Барчан, доценти Олеся Барчан, Любов Маляр. Опублікували свої наукові статті також викладачі Марта Демчик, Леся Поліха, Степан Бобинець та ін.

Наостанок зазначу, що акомпанував презентаційним заходам ансамбль народних інструментів Ужгородського коледжу мистецтв під керівництвом П. Пинзеника, гармонійно доповнюючи фольклорну палітру літературного вечора.


Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416