«І все, що є, – лише бажання твоє занурюватись у воду, що дихати не дає»

12.04.2013
tetyana


Сергій Жадан в Ужгороді в рамках всеукраїнського туру разом з гуртом «Ojra» та Андрієм Кириченком

Середа, 10 квітня. 19. 00. На вулиці, біля входу у «Фантом», зібралася купа народу. Всі чекають на прихід Сергія Жадана. До Ужгорода автор завітав у рамках свого всеукраїнського туру разом з гуртом «Ojra» та Андрієм Кириченком. Гості презентували ужгородцям свій дебют —«Форелі». Музично-літературний проект, основою якого, звичайно, є вірші та фолк-музика.


 

Для тих, хто ще ніколи не чув цього прізвища, зазначу: Сергій Жадан – відомий український поет, перекладач, активний громадський діяч; автор поетичних збірок «Вогнепальні й ножові», «Цитатник», «Ефіопія» та інших, а також романів «Депеш мод» та «Ворошиловград». Багато творів поета були нагороджені численними преміями та перекладені тринадцятьма мовами. Саме це і зробило Жадана одним із найвідоміших сучасних українських поетів.

Ужгородська публіка добре сприймала як музикантів (хоча це досить незвична музика для прослуховування, як-то кажуть, «на любителя»), так і самого Сергія Жадана. Зібралося доволі багато глядачів, що здивувало і самого поета, тому що за день артисти виступали з концертом у Львові, і там на них майже ніхто не прийшов. «Я дуже радий бачити у залі свою цільову аудиторію. Щасливий, що можу виступати для справжніх поціновувачів мистецтва», — сказав Сергій зі сцени.

Сергій Жадан

Справді, було видно, що поезія сприймалася слухачами «на ура!». До прикладу, я особисто сиділа зі своїми друзями та пошепки проговорювали вірші напам’ять разом з поетом. І досі в голові відлунюють деякі фрази: «…лишилась бритва, яку я врешті забрав собі, і завжди різав обличчя, намагаючись поголитись».


Юлія Дуб

Відвідувачка заходу Юлія Дуб зазначила:

«Мені насправді дуже сподобалось. Давно вже цікавлюсь творчістю Сергія Жадана, але цей проект – це щось надзвичайне, незвичне. Не так звертала увагу на вірші, тому що більшість з них мені вже давно знайомі, більше уваги звертала на саму музику. На чудове виконання. Це насправді заворожувало. Закривала очі і отримувала поетично-музичну насолоду. Думаю, що учасники проекту досягли своєї мети».

Після того, як поет з музикантами вже відіграли свою програму, Сергій продовжував читати вірші, адже глядачі просто не хотіли відпускати його зі сцени. Самому автору ужгородська публіка дуже сподобалось. «Кажуть, що ми привезли вам дощ, але все одно добре, що попри всі погодні умови тут зібралися цінувальник прекрасного», — зазначив Сергій. Для цього проекту письменник навіть опанував один з музичних інструментів, проте так і не запам’ятав його назви. А ми з друзями жартома називали його «паличкою».

Після закінчення концерту-зустрічі Сергій Жадан та учасники гурту «Ojra» радо спілкувалися з глядачами та залюбки підписували книги та диски. От і я вже маю книгу підписану Жаданом, і щастю моєму немає меж.

Сергій Жадан і Ойра

Але на цьому вечір не закінчився. Всі охочі залишилися на святкову вечірку – «Чічаронес».


Сергій Жадан має в Ужгороді своїх шанувальників

Можна зробити висновок, що 10 квітня відбулася одна із найзнаковіших літературних подій в Ужгороді, адже іноді ужгородцям справді не вистачає саме таких вечорів, на яких можна послухати якісну музику та отримати насолоду від віршів. Гарна українська музика, гості у вишиванках – все сприяло чудовому настрою та незабутній поетично-музичній атмосфері. У повітрі літала поезія, ніжно торкаючись до серця кожного слухача. А те, що багато хто з глядачів міг декламувати вірші разом з автором, свідчить про те, що ужгородці справді цікавляться сучасною українською літературою.

Сподіваємось, що в Ужгороді такі заходи проводитимуться і надалі, адже видно, що жителям нашого міста таке до душі, і вони не пошкодують свого часу та грошей, аби відвідати літературну подію.

А для тих, хто ще не знайомий з творчістю автора, але бажає познайомитись, пропоную прослухати декілька записів із альбому «Форелі».

Ольга Беца, студентка відділення журналістики
Фото Юлії Дуб

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416