Доцент кафедри журналістики взяв участь у семінарі з медіаправа в Києві

Одним зі способів підвищення рівня професіоналізму у викладачів є участь у тренінгах, семінарах, конференціях. Особливо це стосується такої галузі, як журналістика. Адже ЗМІ нині надзвичайно активно розвиваються, і наставникам потрібно не просто стежити за всіма суспільно-політичними змінами, а вміти їх роз’яснити студентам, котрі завтра так само зануряться в непростий медійний світ.

Отож коли випадає нагода відвідати такі заходи, завжди на них радо погоджуюся. До того ж цього разу семінар з актуальних питань медіаправа для викладачів факультетів журналістики з різних куточків України проводив доволі відомий і авторитетний Інститут Медіа Права за підтримки шведського уряду.

Потрапити на дводенні заняття зміг не всяк охочий. Таких виявилося настільки багато, що довелося проводити додатковий відбір за допомогою спеціального анкетування. Однак ті, кого відібрали, не пошкодували. Адже, окрім відшкодування проїзду, комфортних умов проживання та праці в готелі «Хрещатик», учасникам запропонували доволі актуальну проблематику. Фахові лектори, зокрема директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, Ігор Розкладай, Вікторія Володовська, юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, юристи ІМП, розглянули сучасні тенденції реформування у сфері медіа, особливості уникнення дифамаційних ризиків, доступу до публічної інформації, правила ведення фото- та відеозйомки, проблеми створення суспільного мовлення в Україні тощо. Також було наведено судову практику, яка стосувалася медіаправа.

Особливо цікавим та практично зорієнтованим видався матеріал Л.Панкратової стосовно того, як правильно проводити фото- і відеозйомку, щоб не потрапити на гачок судових позовів. Неодмінно донесемо цю інформацію й нашим студентам на окремому засіданні Прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи», що діє при відділенні журналістики. Буде цікаво представникам різних курсів (та й, зрештою, усім, хто дотичний до співпраці зі ЗМІ). Без сумніву, зміст семінару можна буде ще довго використовувати на лекційних і практичних заняттях із різних предметів.

Повертаючись до програми семінару, варто додати, що слухачі мали змогу ще побачити презентації Інституту масової інформації від виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк та проекту з соціальної журналістики «Репортерська сотня» – його представив Сергій Андрушко, відомий медійник, лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010 р.). Ідеться про задум надати можливість кожному відзняти й показати масовій аудиторії життя в Україні на власне бачення. Для цього слід обрати одну з п’яти тем: «Особливий день», «Доброволець», «Шукаю правду», «Втілюю мрію», «Україна – це я». Відео не потрібно обробляти чи якось спеціально оформлювати, а просто надіслати після попередньої реєстрації. Кращі роботи показуватимуть в ефірі Громадського телебачення в щотижневій «Репортерській сотні». При цьому автори зможуть стати гостями цієї програми (подробиці на сайті).

Названий проект стане цікавим усім, хто хоче спробувати себе у відеозйомці, а насамперед журналістам-початківцям, які в такий спосіб можуть проявитися у всеукраїнському масштабі.

Загалом семінар видався змістовним, добре організованим і ще раз засвідчив прописні істини: професійно удосконалюватися ніколи не пізно, а знання зайвими не бувають.

Володимир Тарасюк,
доцент кафедри журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416