До форуму про мультикультурність та згуртованість Закарпаття долучилися і студенти-журналісти

06.11.2021
Наталія Толочко

5–6 листопада на Закарпатті відбувся масштабний форум «Re: Open Zakarpattia». У межах заходу, що проходв під гаслом «Єдність у різноманітті», провели 12 дискусійних панелей, присвячених важливим проблемам нашого краю та можливостям їхнього вирішення. Студенти відділення журналістики також долучилися до форуму, який через пандемію був організований у гібридному форматі: офлайн – спікери, онлайн – глядачі.

У перший день медійники переглянули дискусію «Західні мультикультурні фронтири України: що вони можуть, чого потребують та чому вони важливі для згуртованості країни і її інтеграції в євроатлантичний Захід». Учасниками заходу були міністр економіки й торгівлі України у 2014 році Павло Шеремета, письменниця Оксана Забужко та кінорежисер Олег Сенцов. Модерував дискусію директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

Про те, як перетворити мультикультурність в енергію, говорив Павло Шеремета. Однією з обставин, котрі не мотивують громадян до розвитку і заробляння грошей, на його думку, є те, що Україна – єдина економічно не вільна країна Європи. Це перешкоджає розвитку підприємництва, конкуренції. “Слабша конкуренція спровокує гірші інновації й слабше економічне зростання. І саме через західні ворота нам потрібно повертати ці “модерні” цінності в Україну, розвивати на Закарпатті підприємництво й поширювати його на всю Україну”, – переконаний пан Павло.

Проблемне питання транспортного сполучення Закарпаття з іншими регіонами, а також об’єднання, «зшивання» країни в умовах війни порушила письменниця Оксана Забужко. «Проблема в тому, – стверджує пані Оксана, – Що ми не маємо єдиного інформаційного поля всередині країни”. На її думку, для вирішення згаданих проблем потрібно знайомити схід і захід – задля руйнування стереотипів, які склалися в громадян під упливом різних медіа. Важливо знайомити Україну з літературними подіями Закарпаття, до прикладу, «Чендей-фестом», мистецькими явищами – творами художників Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі та інших, аби край асоціювали не тільки з кавою і коньяком.   

Про те, що угорський сепаратизм не загрожує Закарпаттю, говорив кінорежисер Олег Сенцов. У Криму, де він народився і проживав, часто говорили, що татари – причина сепаратизму, що вони чекають вдалого моменту забрати півострів. А потім виявилося: реальна загроза – Росія. На його думку, ця країна досі живе імперським минулим, під своїм гнітом вона досі тримає понад 200 народів. «Українська мультикультурність сформувался історично, і це треба використовувати. Нам є про що говорити і з поляками, і з угорцями, і з європейцями, треба бути відкритими у плані політики, економіки, культури», – вважає кінорежисер.

Дискусія тривала півтори години і була дуже цікавою завдяки фаховому аналізу, варіантам вирішення проблем, та доволі емоційною. Важливо, що участь у такому заході можуть узяти всі охочі, особливо студенти, адже саме від молоді залежить майбутнє нашого краю.

Крім панелі про західні фронтири, першого дня відбулися ще чотири заходи, під час яких дискутували про майбутнє Закарпаття після реформи децентралізації, місце України в Центральній Європі як геополітичному регіоні, також відбувся діалог про Європу між міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та головою правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ганною Гопко. Ще одна з панелей тривала за участі послів Угорщини, Словацької Республіки та Чеської Республіки в Україні – про Україну в Центральній Європі.

Другий день форуму можна було переглядати на «YouTube» та у «Facebook». Запис панельних дискусій теж невдовзі оприлюднять на цих платформах. Програма доступна на офіційному сайті

Олександр Гобан, Каріна Курта, студенти відділення журналістики

Фото з офіційної сторінки форуму у «Facebook»

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416