Закарпатські телевізійники, радійники, зв’язківці, серед яких і наші викладачі, відзначили професійне свято

19.11.2020
Наталія Толочко

16 листопада в Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Саме в цей день 1924 року в Харкові  вийшла в ефір перша передача Українського радіо. 

Ми вирішили дізнатися, як святкують 16 листопада закарпатські телевізійники і радійники, зокрема ті, хто поєднує роботу в ЗМІ з викладанням на кафедрі журналістики. Тож поспілкувалися з кандидатом наук із соціальних комунікацій, викладачем кафедри журналістики, власкором загальнонаціонального телеканалу «НТН» на Закарпатті Євгеном Соломіним, доцентом кафедри журналістики, головним редактором програми «Територія спорту» телеканалу «TV21 Ungvar» Володимиром Тарасюком та головним редактором контенту національних меншин Філії ПАТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція» Гаврилом Феєром.

Євген Соломін:

– День працівника ЗМІ разом із колегами відсвяткували на роботі, адже виробництво контенту не припиняється навіть під час свята. 16 листопада — це день, коли про нас згадують та вітають. Правду кажучи, я ніколи не думав, що буду працювати на телебаченні, адже спочатку працював тільки на радіо та в рекламній журналістиці. Загалом я працюю у цій сфері 20 років. Пам’ятаю свій перший досвід на телебаченні: 1-ий прямий ефір був присвячений марафону до Дня Перемоги. На одній із камер не було суфлера і потрібно було вчити текст на пам’ять. Через хвилювання під час ефіру я переплутав слова і замість «будувати міста і виховувати дітей», сказав «будувати дітей і виховувати міста». Проте завдяки моїй впевненості ніхто з присутніх не помітив помилку. Я люблю свою професію, проте є недолік – ти не можеш вільно розпоряджатися своїм часом. Можеш сидіти на дивані і відпочивати, а вже через годину – транслювати прямий ефір в іншому районі. Але незважаючи на це, я отримую драйв від своєї роботи, нових знайомств, переживаю емоції та дізнаюся цікаві історії. Жити в русі – це моє.

Володимир Тарасюк:

– День працівників радіо, телебачення та зв’язку цього року відзначав вдома, на ізоляції. Проте отримав багато вітань від колег, телеглядачів та близьких людей. Це свято нагадує мені про відповідальність професійно виконувати свої обов'язки та тримати себе в тонусі. Мій досвід на телебаченні – 9 років.  Перші 7 років я вів програму на телеканалі «Тиса-1», а останні 2 роки – на «TV21 Ungvar». Найбільше мене приваблює в тележурналістиці драйв оперативності та зворотна реакція аудиторії. Пам’ятаю, як мені надійшов лист подяки від мами підлітка – телеглядача моєї програми. Вона писала, що її сина неможливо було чимось зацікавити, він нічого не хотів змінювати та досягати в своєму житті, проте після перегляду випуску про гандбол у нього виникло бажання займатися цим видом спорту і зовсім скоро він почав регулярно відвідувати тренування. Переваги моєї професії полягають у тому, що разом із командою ми даємо людям віру та надію, змінюємо долі та бачимо результати своєї праці. Звісно ж є і недоліки – постійна оперативність та працездатність, проте велика любов до професії дає силу та енергію.

Гаврило Феєр:

– Я працюю головним редактор ТВО телерадіопрограм мовами національних меншин – угорською, румунською, німецькою, словацькою та «русинською». День працівника радіо святкую на роботі. Разом із колегами ми не тільки вітаємо один одного, а й отримуємо багато листівок, привітань від своїх слухачів, глядачів і це для нас найкращий подарунок. Також вся команда працівників обговорює важливі питання, підбиває підсумки за рік, ставить нові цілі. Найбільше, що мені подобається  в  роботі – щодня дізнаватися щось нове, спілкуватися з людьми, розповідати цікаві історії з життя людей та бути в курсі всіх подій. Єдиний недолік моєї професії – повна зайнятість, часто й на вихідних.

Нам складно уявити своє життя без медіа. Щодня ми дивимося, слухаємо новини, аналітичні програми, ток-шоу тощо. Працівники медіасфери постійно забезпечують нас необхідною інформацією. В них немає вихідних, оскільки новини з’являються постійно і їх потрібно оперативно повідомляти людям.

Отже, якщо серед ваших близьких та знайомих є працівники електронних мас-медіа, то не забувайте привітайте їх 16 листопада. Пам’ятайте, що найкращий подарунок для них – це ваша увага щодня і вдячність за виконану роботу.

Анастасія Пида, студентка відділення журналістики, спец. «Реклама та PR»

Головне фото з сайту Unsplash.com

 

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416