Як заробляють студенти

24.11.2022
moderator

Вступ до університету — це новий етап дорослішання. Ми стаємо старшими ще на одну сходинку і розуміємо: незабаром доведеться самим себе забезпечувати. Або хоч постаратися. Поступово студенти пробують себе в різних ролях: хтось у професії, яку здобуває, хтось поєднує навчання з роботою не за фахом.

Студентське життя і потреби

Атмосферу студентства можна сповна відчути в гуртожитку. Місце з історією, де кожен куточок наповнений емоціями, спогадами. Це все звучить романтично лише після виселення, адже, проживаючи тут, думаєш, як зекономити й постійно мати гарячу воду. Крім того, доведеться самостійно купувати продукти для приготування. Або ж харчуватися в закладах. Для цього потрібні фінанси, особливо зараз, коли ціни на їжу зросли майже вдвічі, не кажучи вже про інші потреби.

Студентський заробіток

Тетяна Білинець, яка зараз на 4 курсі відділення журналістики, поділилася з нами своїм досвідом:

— Я заробляю практично з першого курсу. Мені подобається відчуття самостійності, розуміння, що все залежить лише від мене. Спочатку я робила (і досі іноді роблю) презентації на замовлення, допомагаю студентам з їхніми завданнями, думаю, старшокурсники розуміють, про що я. Також пишу тексти на замовлення та нещодавно  зареєструвалася на  платформі, де шукають потенційних клієнтів, тому роботи достатньо. 

Чи  вдалося здобути фінансову незалежність, розповіла також  Євгенія Салька — студентка-заочниця відділення журналістики:

— Близько  2 місяців  я займаюся кондитерською справою. Оскільки нещодавно почала працювати у такій сфері, зараз багато грошей витрачаю на купівлю різних товарів. Фінансів загалом вистачає, бо я ще паралельно  друкую фотографії, візитки та інше.    

Дуже цікаво, що згадані студенти не просто заробляють собі на «каву», але й роблять те, що їм насправді подобається. Це дуже важливо, бо сьогоднішнє хобі завтра може стати роботою.

«Нещодавно я влаштувалася помічником режисера театру», — поділилася студентка 4 курсу відділення журналістики Катерина Мешко. Дівчина творча: пише вірші, співає, танцює і вже навіть устигла знятися в кіно.

Про свій досвід розповіла також Тетяна Куцик, другокурсниця факультету міжнародних економічних відносин: «Я працюю близько трьох днів на тиждень, поєднуючи роботу з навчанням. Шанси на успіх досить непогані, адже пари зараз проходять онлайн».

Можливості зекономити

Тетяна Білинець:

— Економити я дуже люблю. Це не про жадібність, як багато хто думає, а швидше про раціональне використання коштів, тим більше, власних, важко зароблених. Я завела собі окрему банківську карту, на яку надсилаю гроші, які «не можна брати». Це хороший лайфхак для тих, хто не вміє контролювати свої витрати: оформити карту й не носити її повсюди з собою, щоб не мати змоги розрахуватися нею.

Як вдається заощадити — поділилася й Катерина Мешко:

— Я живу з мамою в Барвінку (село недалеко від Ужгорода), тому витрачати на їжу, житло мені не потрібно. Єдине, за що розраховуюся, — автобус, або коли його немає, то на таксі витрачаю кошти. Я майже не купую одяг чи косметику, тому що майже всі гроші йдуть на різні курси: театральне, сценічне мовлення, танці. Оскільки мій дім трохи далі від міста, то часто харчуюся в закладах чи купую їжу в магазині. Я намагаюсь економити на їжі, тому що це єдине, на чому можу заощадити.

Нещодавно я влаштувалася на роботу в театрі, тому сподіваюся, що зможу купувати косметику чи інші речі, які собі не дозволяла раніше.

А от що стосується Тетяни Куцик, то вона не економить, бо вважає, що життя треба проживати сповна.

Сьогодні є дуже багато різних лайфхаків для економії витрат: їх пропонують спеціальні курси, додатки, подкасти, телешоу. На собі перевірила такий метод: проаналізувавши свій бюджет, розпишіть найнеобхідніші витрати, точну кількість грошей. Зазвичай це близько 60-70% зарплатні. 30-40%, які залишаються, ви відкладаєте й зовсім про них забуваєте. Ніби їх немає. А коли на щось треба назбирати — відкладаю 80%, а на 20% живу. Це нелегко, але коли чогось хочеш, лише такими стараннями можна досягти успіху.

Я знаю людей, які взагалі не мають заощаджень. Для них так зручно. Хтось, навпаки, не уявляє, як можна не відкладати бодай щось. Усе індивідуально й залежить від конкретної людини.

Більшість опитаних студенток відповіли, що полюбляють замовляти речі з інтернету. «Це швидко, легко і не потрібно кудись іти», — переконує Євгенія.

Скуповуватися в онлайн-магазинчиках - досить непогана ідея, щоб зекономити, бо ціни на одяг та косметику значно нижчі, ніж у місті. Проте є свої нюанси: зазвичай доводиться віддати кругленьку суму за доставку, хоч на деяких сайтах вона безкоштовна. Також можна пошукати хороші товари в бюджетних магазинах економ-класу.

Отже, ми з’ясували, що всі опитані дівчата працюють, а тому мають особистий дохід. Це дуже важливо, що студенти можуть підпрацьовувати й навчатися, що додає організованості й буде корисним у майбутньому. Крім того, дехто має цікаві та креативні хобі, які приносять дохід.  Віримо, що улюблені заняття колись стануть прибутковою справою.

Анна-Марія Гецко, студентка 4 курсу відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416