Вступати чи не вступати до магістратури: думки бакалаврів про продовження навчання в університеті

05.05.2021
Наталія Толочко

Не секрет, що вже з першого курсу студенти найбільше чекають закінчення університету та отримання диплома. Здобувши ступінь бакалавра, одні вибирають роботу, а інші продовжують навчання в магістратурі. Ми вирішили розпитати студентів різних факультетів, яким вони уявляють життя після закінчення бакалаврату, чи планують вступати до магістратури та що мотивує їх продовжувати навчання або ж навпаки – попрощатися з університетом після четвертого курсу.

Ксенія Гнатишина, математичний факультет:

– Після отримання диплома бакалавра планую вступати до магістратури. Звичайно, доведеться складати ЗНО з англійської, але підготовка має сприяти успішному результату. Точно знаю, що магістратура потрібна  насамперед мені, щоб розвиватися, зрозуміти професію, яку я обрала чотири роки тому. Поки що не можу сказати, чим планую займатися вже після отримання диплома магістра. Можливо, працюватиму за професією чи поїду за кордон шукати кращої долі, або знайду роботу не за фахом в Ужгороді.  В будь-якому випадку сподіваюсь на краще.

Богдана Куруц, філологічний факультет:

– На мою думку, кожен студент повинен вийти із університету з дипломом магістра в руках. Тому після закінчення 4-го курсу вступатиму до магістратури. Але спеціальність оберу зовсім іншу. Все-таки, після навчання за спеціалізацією «Реклама та зв’язки з громадськістю» зрозуміла, що моя душа лежить до іншого. Хочу вступити на українське відділення свого ж факультету, спеціальність «Середня освіта (вчитель української мови та літератури)». Напевно, вибір впав саме на неї, тому що мама працює за цим фахом. Після закінчення магістратури планую працювати у своєму рідному селі за обраною спеціальністю.

Дар’я Степова, факультет історії та міжнародних відносин:

– Після закінчення бакалаврату хочу працювати у сфері обслуговування та розвиватися в ній. Ще на другому курсі зрозуміла, що до міжнародних відносин душа не лежить, тому вирішила довчитися до кінця четвертого курсу, щоб вийти все-таки з дипломом у руках. З часом планую відкрити кав’ярню разом зі своїм хлопцем. Як на мене, головне – ціль, адже з легкістю можна розвиватись в будь-якому напрямку, коли маєш чітко визначену мету.  Хочу сказати тим, хто на першому або другому курсі зрозумів, що обрана професія не до душі, якщо ви чітко вирішили покласти цьому край, то так і робіть. Але якщо вагаєтесь, тоді краще продовжуйте навчання, щоб у результаті не звинувачувати себе. Як кажуть: далі – легше, хоча… коли як.

Іван Сухан, географічний факультет:

– Цікаве питання, чим планую займатися… Я не знаю, що буду робити завтра, а тут потрібно про далеке майбутнє говорити. Пріоритет – диплом магістра. Батьки кажуть: «Сину, вчись бо треба». А я що? – Вступаю далі, на магістра, чому б і ні. У моєму оточенні мало тих, хто йде навчатися в магістратуру. Можливо, лиш той, хто точно буде працювати за фахом або хто хоче поставити галочку у власному списку бажань. Напевно, моє майбутнє зовсім не буде пов’язано зі здобутою спеціальністю. Я працюю менеджером у закладі харчування і планую далі розвиватись у цій сфері.

Андрій Гуль, інженерно-технічний факультет:

– Я продовжу навчання в магістратурі після закінчення четвертого курсу. Вірю в те, що наша держава встане з колін і я зможу працювати за спеціальністю в Україні, тому що така професія, як інженерна механіка дуже важлива і затребувана. З упевненістю можу сказати, що мій досвід, набутий у цій сфері, вартий уваги. Звісно, після отримання магістра хочеться знайти відповідну роботу, де тебе цінують і поважають. Адже працюєш як для себе, так і для народу. Робота відповідальна і вимагає документів про освіту. Гарно вчишся, маєш теоретичні і практичні знання – й отримуєш відповідну зарплатню. З моїх слів, напевно, вже зрозуміло, чим я планую займатись після закінчення – зростати і розвиватися в тому напрямку, котрий обрав кілька років тому.

Даніел Беккер, факультет іноземної мови:

– Не вступаю в магістратуру, вважаю, що це марна трата часу. Якщо навчатись на державному замовленні і за спеціальністю, яка дійсно подобається, то можна бути й магістром. По суті, я вступив і закінчую бакалавра, тому що треба було щось робити і мати вищу освіту. Гадаю, мені поталанило: вивчив англійську, легко можу вступити на навчання за кордон або розвиватися тут, працювати за фахом. Тим більше, наш диплом визнають у деяких країнах. Я обрав англійську філологію, бо це хороший розвиток, перспективне майбутнє. Так, я хочу працювати в цій сфері й надалі. Англійська мова завжди може допомогти в житті.

Владислав Ігнатко, юридичний факультет:

– Планую продовжити навчання в магістратурі. Для цього мені потрібно скласти ЄВІ (це як ЗНО для юристів). Не вирішив ще, чи буду навчатись стаціонарно, чи заочно. Хочу продовжити навчання, тому що для деяких професій магістратура обов’язкова. Наприклад, для судді. Паралельно планую шукати роботу за фахом, це буде помічник адвоката чи юрист-консультант на підприємстві. Спеціальність, котру я обрав, дуже мені подобається, тому надалі, звісно, продовжу роботу в цьому руслі.

Отже, відповіді студентів наштовхують на такі висновки. По-перше,  магістратура – це важливо, адже це перший науковий ступінь і значно більше можливостей для кар’єрного зростання. Друге – диплома бакалавра достатньо для працевлаштування, особливо якщо прагнеш працювати не за фахом. А загалом вища освіта –  це дуже важливо, однак ще важливіше – аби диплом був підтверджений реальними знаннями, а людина прагнула розвитку в професії. Тож бажаємо нашим студентам сил та здоров’я, для щасливого закінчення університету і продовження навчання в магістратурі або ж успішного працевлаштування тим, хто вирішить попрощатися з вишем після четвертого курсу.

Запрошуємо в магістратуру з журналістики! Усе, що варто знати про неї - за цим лінком.

 

Ярослава Середич, студентка відділення журналістики

Головне фото - з сайту "Unsplash.com" (автор Jasmine Coro)

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416