Для студентів, які мріють про міжнародне стажування й семестрове навчання в інших вишах, створили онлайн-платформу

07.12.2020
Наталія Толочко

Пізнавати нові горизонти – не тільки територіальні, але й освітні – стало простіше. Четверо громадських діячок із різних куточків України об’єднали свої зусилля й створили онлайн-платформу для студентів, які мріють про навчання або стажування за обміном. Серед авторів проєкту Вероніка Жиронкіна із Запоріжжя та Анна Шуліка з Ужгорода.

Творці платформи «Нові горизонти» мають на меті розповісти історії успішних студентів, які вже здобули альтернативну освіту за кордоном.

Анна Шуліка

«Ключовий концепт цієї платформи – це досвід стажерів, що вже брали участь у міжнародних стипендіальних програмах та програмах навчання за обміном. Важливо поїхати за кордон, але повернутися, щоб поділитися досвідом», – пояснює ідею співавторка платформи Анна Шуліка.

Прямі ефіри, які організовують дівчата, публікують у соціальних мережах, аби охопити цільову аудиторію – студентів. У невимушеній формі спікери розповідають, як поїхали за кордон для стажування.

Однією з перших учасниць була Таїсія Сазонова – студентка 6 курсу Харківського університету імені Каразіна. Таїсія – майбутня лікарка, вона перемогла у відборі на програму «Mitacs Globalink Research Internship». У Монреалі, в університеті «Конкордія», вона працювала над науковим проєктом під наставництвом професорки Сільвії Сантози.

Таїсія Сазонова

«З п’яти проєктів, на які я подалася, троє мене запросили на співбесіду і потім програма нас просто звела з професорами. Згодом мені прийшов лист, як нині пригадую, це було 4 січня. У ньому було зазначено, що мій проєкт проводитиметься у Канаді. У моїй стипендіальній програмі важливим було, аби  тема мого проєкту імпонувала мені й водночас треба було довести, наскільки я зможу бути корисною Канадському університету. Велику увагу звертали й на те, як я зможу втілити здобуті навички у себе вдома – в Україні. Завжди варто вірити у свої сили, адже не знаєш, коли випаде щасливий квиток»,– розповіла Таїсія.

Ужгородка Анна Шуліка зазначає, що платформа зорієнтована й на молодь із об’єднаних територіальних громад. Дослідження показало, що в містах студенти краще обізнані з можливостями здобуття альтернативної освіти.

Інформація на платформі корисна для юнаків і дівчат, незалежно від того, де вони хочуть здобувати вищу освіту: в Україні чи за кордоном. Попри відстань між Ужгородом і Запоріжжям, співзасновниці платформи досягли своєї мети, змогли зацікавити молодь.

Вероніка Жиронкіна

«Якщо користувачі подивляться наші інтерв’ю, то помітять, як горять очі у тих людей, що подавалися на стипендіальні програми та пройшли. У кожному інтерв’ю вони відзначають, що ця подія змінила їхнє життя. Адже за короткий проміжок  часу набули досвіду, який інші люди накопичують роками», – пояснює співавторка «Нових горизонтів» із Запоріжжя Вероніка Жиронкіна.

На думку творців платформи, можливість вибору формату для навчання – на міжнародній програмі або за класичною схемою університету – це дуже важливо, оскільки студент може визначитися з майбутньою професією. Відповідно, після закінчення стажування, на етапі працевлаштування, матиме значно більше переваг, аніж його однолітки.

Докладніше про «Нові горизонти» дивіться в сюжеті «UA: Закарпаття» для програми «Ранок на Суспільному».

Данііл Самсонов, студент відділення журналістики

 

 

 

 

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416