Що мотивує студентів УжНУ під час дистанційного навчання

05.12.2020
Наталія Толочко

Нас змалечку навчають, що для того, аби досягти чогось у житті, потрібно багато працювати. І це справді так. Результат завжди потребує наших зусиль. Іншою складовою успіху є мотивація. У всіх людей вона різна, як і різні шляхи її пошуку. Мотивовані люди завжди отримують кращий результат, ніж ті, хто працює з примусу. Але де шукати стимули для навчання?

Для студентів мотивація дуже важлива, адже дистанційне навчання забирає багато часу і сил, морально та фізично виснажує. Ми вирішили запитати студентів, зокрема першокурсників, чи не втратили вони мотивації до навчання під час онлайн-освіти, адже через епідеміологічну ситуацію ще й не відчули себе студентами сповна.

Марія Мадяр

Марія Мадяр, студентка першого курсу юридичного факультету, спеціальність «Право»:

– Мене мотивує думка про те, що під час дистанційного навчання не потрібно зранку виходити з дому за годину до пари. Я можу просто прокинутися за кілька хвилин до початку і під’єднатися до занять у комфортному для мене місці. Це дуже зручно і полегшує мені навчання.

Михайло Коштур

Михайло Коштура, студент першого курсу філологічного факультету, спеціальність «Журналістика»:

– Побороти поганий настрій допомагає прогулянка та прослуховування музики. У соцмережах «TikTok» та «Pinterest» знаходжу ідеї для фото та відео, написання поезії. Це мотивує мене. На мій погляд, щоб не впасти в депресію, важливо підтримувати зв'язок із друзями, спілкуватися у відеочатах, якщо немає змоги побачитися вживу.

Євгенія Левко

Євгенія Левко,  студентка першого курсу філологічного факультету, спеціальність «Чеська філологія»:

– Під час карантину, дистанційного навчання мене мотивує підтримка рідних. Вони вірять в мене і в мої сили. Це насправді допомагає. Я не хочу розчаровувати їх.

Марія Бондаренко

Марія Бондаренко, студентка першого курсу філологічного факультету, спеціальність «Журналістика»:

– Мене мотивує той факт, що я навчаюся вдома. Не витрачаю багато часу на збирання до університету, що мені дуже допомагає, адже я не втомлююсь. Тому маю багато вільного часу, який стараюся використати з користю.

Неля Зорівчак

Неля Зорівчак, студентка другого курсу філологічного факультету, спеціальність «Українська мова і література»:

– Для того, щоб мотивувати себе, я часто дивлюся відео з людьми, які мене надихають своїми досягненнями. Так налаштовуюся на хвилю продуктивності. Переконана, що навіть навчатися потрібно в міру своїх можливостей. Також я часто складаю план на тиждень, це допомагає мені використовувати час із користю.

Яна Грига

Яна Грига, студентка третього курсу економічного факультету, спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування»:

– Я не чекаю, щоб до мене завітала мотивація, а дивлюся на завдання і вливаюся в роботу. Досить просто сказати собі, що це твій обов’язок. Не люблю відкладати все на потім, тому стараюся виконувати домашні завдання вчасно.

Надія Івасюк

Надія Івасюк, студентка четвертого курсу хімічного факультету, спеціальність «Хімія»:

– По-перше, мене мотивує мрія отримати диплом. По-друге, мені подобається все, що пов’язано з моєю спеціальністю. А коли немає мотивації виконувати деякі завдання, я нагадую собі, що не можу зупинитися за крок до фіналу.

Наталія Кушмелин, студентка першого курсу філологічного факультету, спеціалізація «Реклама та зв'язки з громадськістю»:

Наталія Кушмелин

– Кожен день виникають різні ситуації, які так чи інакше впливають на мене. Іноді буваю в поганому настрої після розмови з певними людьми, але намагаюся не піддаватися негативним емоціям. Особливо допомагає і надихає мене хобі: люблю творити красу, цікавлюся макіяжем. Також слухаю музику, займаюся танцями, – так відволікаюся від негативу, неприємних подій і релаксую, набираюся нових сил для подальшої роботи. Адже без мотивації неможливо побороти поганий настрій. Спілкування з родиною та близькими – це однозначно найголовніше, про що не варто забувати. Також важливо підтримувати зв’язок із друзями онлайн, адже в нас завжди є цікаві теми для обговорення.

Отже, пропонуємо перевірені студентами поради, як мотивувати себе під час дистанційного навчання.

  • Завжди плануйте. Складіть план, якого будете дотримуватися. Знаючи свій наступний крок, ви швидше зрозумієте, як краще і швидше виконати певну роботу та будете задоволені собою.
  • Винагороджуйте себе за працю. Зробити собі подарунок за виконану роботу, – що може бути краще? Навіть якщо він зовсім маленький, виконувати завдання стане приємніше.
  • Беріть приклад із відомих людей. Ми рідко беремо до уваги успіх інших. Але хороший приклад може мотивувати нас. Успішні люди допомагають повірити в те, що мрії здійснюються і водночас дають нам поштовх.
  • Піклуйтеся про себе. Без сумніву, на початку будь-якої роботи нам потрібні сили. Сон і правильне харчування допоможуть фізично підготувати організм для виконання важливих завдань.
  • Надихайтеся дрібницями. Оточуйте себе речами, які викликають позитивні емоції, наприклад, фотографіями рідних, подарунками від них. У приємній атмосфері працюватиметься приємніше, а мотивація зростатиме.
  • Не чекайте натхнення з неба. Чим більше ви працюєте – тим більше з’являється нових ідей і натхнення. Ніхто не каже, що не потрібно відпочивати. Ні, це також потрібно, але не варто перебільшувати.
  • Читайте багато книг, знайдіть жанр, який вас захоплює. Ця порада особливо актуальна для журналістів, яким важливо читати різні книги, статті для самовдосконалення і розвитку навичок доброго письма.
  • Заведіть щоденник, у якому записуйте емоції та переживання за день/тиждень. Це допоможе звільнити мозок і розставити все по поличках.
  • Найкраща мотивація та натхнення – це спілкування з людьми. Людина – соціальна істота, тому важливо комунікувати, взаємодіяти з іншими. Однак уникайте токсичних осіб, які втомлюють і забирають енергію.

Віта Чулей, Дарія Мишакова, студентки відділення журналістики

Головне фото з сайту  Unsplash.com

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416