Першокурсники-журналісти вперше написали диктант національної єдності

10.11.2021
Наталія Толочко

У вівторок, 9 листопада, в Україні традиційно відзначають День української писемності та мови. З нагоди свята 21-й раз проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч текст написав і читав у прямому ефірі письменник Юрій Андрухович. Диктантом був початок його нового роману. Завдяки трансляції наживо на різних платформах – в ефірі «Українського радіо», Радіо Культура, телеканалів «UA: Перший», «UA: Культура», на сторінках у соцмережах – диктант могли писати всі охочі в Україні та за кордоном. Приєдналися до акції і студенти відділення журналістики УжНУ.

Пряма трансляція розпочалася о 10.00. Спочатку учасників ознайомили з правилами проведення акції. Затим о 10.30 Юрій Андрухович почав читати диктант під назвою «Слідом за пам’яттю».

Студенти першого курсу вперше приєдналися до радіодиктанту й розповіли про свої враження від написання.

   Людмила Майор:

– Диктант – це перевірка знань на орфографію, граматику, пунктуацію. Ці складові дуже важливі для написання власних статей, тому до диктантів ставлюся позитивно. Пунктуаційних і граматичних помилок у себе не знайшла, єдине – не встигала писати за паном Юрієм, тому кілька разів пропустила слова та словосполучення. Після написання можу сказати, що позитивно вражена і горда за таку всеукраїнську акцію: багато людей, зокрема мої одногрупники, долучилися до важливої  події. Обов’язково приєднаюся і наступного року!

Олександр Гобан:

– Вважаю, що диктант – це найкращий спосіб перевірити знання мови на письмі, тому позитивно ставлюся до написання. Тим паче в День української писемності та мови. На жаль, під час перевірки знайшов у себе декілька помилок. Постараюся з часом вдосконалити знання правопису. Загалом враження хороші, проте не завжди встигав за паном Андруховичем, що є одним із недоліків.

Максим Пушкар:

– Кожен, сидячи вдома, мав можливість долучитися до всеукраїнської акції. Я взяв участь у ній, тому що це чудова нагода перевірити свої знання з української мови, мені було цікаво послухати, як буде читати Юрій Андрухович, адже це відомий український письменник. Цей диктант об’єднав усіх свідомих українців. Сьогодні ненадовго ми стали одним цілим, частинкою чогось великого. У моїй роботі було багато помилок, адже Юрій диктував досить швидко і я не встигав, але при повторному прослуховуванні диктанту написав його ще раз і помилок було значно менше.

Каріна Курта:

– Я ставлюся добре до написання диктанту, вважаю, його хорошою можливістю попрактикувати своє письмо, вдосконалитися. Мої враження позитивні, я люблю перевіряти себе та вчитися новому. Наступного року радо візьму участь у такій акції.

Після завершення диктанту всі охочі могли надіслати його на перевірку до 11.00 11 листопада. Ті, в кого не буде помилок, отримають спеціальні подарунки.

 

Андріана Турянчик, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416