«Головне у фотографії – передати красу та почуття», – cтудентка Тетяна Проданець про захоплення фотомистецтвом

16.06.2021
Наталія Толочко

Тетяна Проданець – студентка четвертого курсу відділення журналістики, яка захоплюється фотографією. Сьогодні працює над фотопроєктом про молодіжні субкультури, знімає героїв у їхньому природному середовищі. Сайту відділення журналістики розповіла про своє хобі і плани на майбутнє. Далі – пряма мова Тетяни.

Тетяна Проданець

Початок хобі

– Моє захоплення фотографією почалося з першої спроби зробити круті фото на дешевий смартфон. Звичайно, спочатку нічого не виходило, адже я не знала жодних правил фотографії. Проте це мене не зупинило, а навпаки – стимулювало розвиватися. Згодом зрозуміла, що фотосправа приносить задоволення і вона стала самовираженням для мене. Надалі я почала стежити за багатьма фотографами та проходити навчальні курси з фотографування. Паралельно робила світлини своїх друзів, родичів та природи.

Натхнення

Я надихаюся творчістю фотожурналістів, фотодокументалістів, фотохудожників. Для мене фотографії –  це мистецтво, в якого надзвичайно широкі можливості: за допомогою нього можна творити, показувати свою особистість, висвітлювати соціальні проблеми або ж просто створювати естетичні світлини. Також захоплюють люди, життєві явища, адже вони неповторні. Я пишаюся, коли мені вдається висвітлити щось оригінальне. Важливу роль відіграє підтримка близьких, вони розділяють моє захоплення.

Село Богдан, Рахівщина

Улюблені фотографи

Подобається український фотограф Віктор Марущенко, а саме його фотопроєкт «Чорнобиль», над яким працював протягом 20 років. У добірці висвітлено життя людей, що постраждали від катастрофи, місцевість. Мене дивує, що хтось може настільки сконцентровано працювати над однією темою протягом тривалого періоду,  щоб показати це крізь призму свого бачення. Віктор Марущенко неймовірно вдало передав емоції на фото. Для мене це найважливіше.

Також я захоплююся творчістю популярного бразильського фотохудожника Себастіана Сальдаго. Він займався соціальною фотографією. Знімав те, що відбувалося в епіцентрі геноцидів, війн, природних катастроф. Висвітлював людський біль, страждання та безпорадність людства перед лихами. Головною думкою фотографа було показати життя, яке багато хто не цінує.

Зимна вулична фотографія, м. Ужгород

Обладнання

Нещодавно я придбала собі професійний дзеркальний фотоапарат  «Canon 5D mark III», також використовую світлосильний об’єктив, що дозволяє фотографувати навіть уночі. Майже не користуюся спалахом. Загалом працюю у природних умовах, не фотографую в студіях. Не менш важливим обладнанням є ноутбук, адже в графічних програмах обробляю світлини.

Проте можу заявити, що дороге обладнання – це не запорука хорошої фотографії. Головне – передати красу та почуття. Багато професійних фотографів та фотографинь радять працювати з недорогою камерою, адже тоді ідея буде на першому плані.

Одна з перших фотографій, зроблених на смартфон

Труднощі

Труднощів багато, адже я тільки навчаюся. Мені заважає невпевненість у собі. До прикладу, якщо знімаю вуличну фотографію, то мені важко підійти до людини та запитати в неї дозвіл на фото. Через це я втрачаю, напевно, багато чудових кадрів. Ще одна трудність – відсутність досвіду фотографувати. Тому не завжди встигаю налаштувати камеру або підібрати вдалий ракурс.

Плани на майбутнє

У сучасному світі важко щось  планувати, проте у мене є мрії. Хотіла б вивчити мистецтво зйомки в спеціальному навчальному закладі. На жаль, в Україні таких немає, проте сьогодні я вивчаю чеську мову та хочу продовжити навчання в Чехії. Перед тим планую пройти кілька курсів у школі Віктора Марущенка, переосмислити фотографію, і тільки після цього спробувати вступити до закордонного вишу. Можливо, цілі є занадто складними для досягнення, але хочу, щоб моє маленьке захоплення переросло в щось більше.

Фотопроєкт “Як багато можуть розказати ноги”

 

Сторінка Тетяни Проданець у соцмережі «Instagram»

Віталій Лендьел, студент відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416