Майданівці знялись у короткометражному фільмі «Салдатики»

03.10.2014
petrishko

Художню картину зняли під егідою Союзу молодих кінематографістів України в Національному музеї-садибі М. І. Пирогова у Вінниці. Стрічку присвячено всім загиблим героям Майдану.

Кадр з фільму

Фільм уже презентували в багатьох містах Центральної та Західної України (у Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях та ін.). В Ужгороді на перегляд прийшло небагато глядачів, більшість із них — школярі. «Ми їздимо країною, показуємо наші проекти і тим самим намагаємося в молодих серцях пробудити справжній патріотизм», — каже Олександр Пушкін.

В оповіданні Володимира Винниченка «Салдатики» 1904 року голодні селяни прийшли до пана й забрали з його комор зароблене своїми руками зерно, аби нагодувати сім’ї. Пана не чіпали, його маєтків не палили. Та всеодно через їхній вчинок  у село зайшли солдати. Що оберуть селяни? — Відстояти правду чи залишатися рабами? Що оберуть солдати? — Бездушно вбити за наказом чи залишитися чистим перед Богом, совістю і людьми? У цій зав’язці автори стрічки проводять історичну паралель між подіями твору Винниченка та трагічними і водночас героїчними подіями на Майдані 2013-2014 років, коли люди повстали проти безчинства влади.

«Вся масовка у фільмі — це реальні люди з Майдану, яких ми привозили на знімальний майданчик. Жодна людина не запитала нас, скільки ми їй заплатимо. Усі актори добровільно брали участь у цьому проекті без якоїсь матеріальної зацікавленості», — розповідає пан Олександр.

Кадр з фільму

У творі Володимир Винниченко змальовує події, які відбувалися понад 100 років тому, звертає увагу на найбльші цінності українців — сім’ю та хліб. Це добре відображено у кінострічці.

Очевидним є протиставлення селянина, який працює на пана, і солдата. Сценаристи не змінювали в тексті оригіналу ні слова. Селяни в оповіданні розмовляють українською мовою, а солдати – російською. Репліки офіцерів у фільмі звучать жорстко.

Пан Олександр розповів, що коли писали сценарій, то на Сході країни ще нічого не відбувалося. Чи можна вважати, що В. Винниченко передбачав такий поворот подій в наш час?

«Фільм викликає шалене емоційне враження. Пройшло понад 100 років, а соціальні конфлікти того часу і сьогодення дуже схожі. Ситуація, в якій була і є наша держава, пробуджує у митців бажання творити і художнім способом відображати тих героїв, котрі відстояли нашу державу та демократію. Цей фільм — повністю історична ретроспектива, тому ми вдячні за те, що автори взялися за екранізацію такої теми», — каже начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба.

Кадр з фільму

Презентації фільму «Салдатики» у кінотеатрах безкоштовні. Хто не встиг відвідати показ у своєму місті, матиме можливість переглянути телевізійну прем’єру 11 жовтня на каналі «Перший національний».

Автори стрічки планують показати короткометражний фільм бійцям у зоні АТО.

Ярміла Гармасій,
студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416