Як виживають українські зоопарки під час війни

10.05.2022
moderator
Фото з сайту Unsplash.com

Щоденно жителі України нервово гортають стрічку новин чи соціальних мереж із надією побачити бодай щось хороше. Війна не шкодує нікого, а мирне життя потрібно здобувати. Натрапляючи на світлини тварин, котрі після повномасштабного вторгнення опинилися без домівки, вкотре переконуєшся: допомоги потребують не тільки люди.

Активні бойові дії, обстріли, сльози і страх, – все це провокує бажання врятувати в першу чергу себе і свою родину. Утім варто пам’ятати: ми відповідальні за тих, кого приручили. Та як бути тваринам, котрі повністю залежать від людини – мешканцям зоопарків. Зрозуміло, що їхнє природне середовище – це дика природа, але за час життя в неволі вони втратили здатність до виживання в таких умовах і зараз мало чим відрізняються від домашніх улюбленців. Тому зараз на плечах волонтерів, працівників зоопарків – надзвичайна відповідальність за життя і таких тварин.

Вхід до Харківського зоопарку. Фото зі сторінки у фейсбуці

Як відомо, російські війська безбожно скидали бомби на Харківський зоопарк, але працівники продовжують доглядати за тваринами, що стало справжнім випробуванням. Окрім загрози життю, не вистачало продуктів, корму для тварин. Відомо, що через відсутність робочої сили тварин Харківського зоопарку евакуювали на свій страх і ризик в інші райони, наприклад, до екопарку, що знаходиться в Ковалівці. Ще 25% тварин поїхали до Німеччини, Польщі та Чехії. Залишаються ті, хто перебуває у вольєрах на території житлових будинків.

На початку травня стало відомо, що Харківський зоопарк не тільки рятує власних тварин, а й допомагає зберегти життя вихованців «Фельдман ЕкоПарку». Це благодійний проєкт, регіональний ландшафтний парк неподалік Харкова, який об’єднував у собі тyрботу i дoпомогу твaринам, тeрапію для дiтей з oсoбливими пoтребами, рeабілітаційну, нaуково-дoслідницьку тa oсвітню бaзи. Тепер його інфраструктура знищена. Все, що залишилось, – лише уламки та спогади у тих, хто коли-небудь відвідував парк. Бомбардування, масові, смертельні обстріли знищили не тільки територію, котру впродовж життя облаштовував Олександр Фельдман, але й життя десятків тварин. Однак значну частину вихованців вдалося вчасно вивезти й урятувати.

Одеський зоопарк під час війни прийняв приблизно 200 домашніх тварин, які розміщені на його території. Незважаючи на постійні обстріли з боку Росії, Одеський та Миколаївські зоопарки відновили роботу. Отримані кошти витрачають виключно на порятунок сусідніх волонтерських угрупувань та на корм для диких тварин. За повідомленнями ЗМІ, 25-го березня в одеському зоопарку народилося теля української сірої корови, якого назвали Джавеліном – на честь знаменитого протитанкового ракетного комплексу, за допомогою якого українські захисники розбивають російську бронетехніку. Загалом ситуація в Одеському зоопарку задовільна. Співробітники сформували запаси корму, води та медикаментів. Домовилися про потрібну кількість генераторів та палива на випадок, якщо не буде електрики. Кошти, а це майже мільйон гривень, вдалося зібрати за кілька тижнів ще з початку війни.

Фото Одеської міськради

Щодо допомоги українським зоопаркам, найбільше ініціативною є Німеччина, зокрема німецький зоопатруль. Працівники не залишили без уваги знедолених диких тварин в Україні. Німці переказали чимало грошей на рахунки подібних організацій, а також надсилали гуманітарну допомогу у вигляді корму і базових медикаментів. Так, у квітні берлінські організації «Zoologischer Garten Berlin» та «Tierpark Berlin» зiбрали пoнад 320 тиcяч єврo донатів на зоопарки у Києвi, Хaркові, Одесi. Окрім цього, вони забезпечили кормом українських фламінго, носорогів, зебр та жирафів.

Не лише Німеччина стала добровольцем. «The European Association of Zoos and Aquaria (EAZA)» перерахувала близько 10 тисяч євро на допомогу Миколаївського зоопарку, куди влучили 5 рeактивних рaкет. Українці й самостійно збирали кошти на цей зоопарк – купували квитки на кілька місяців вперед, щоб працівники могли придбати за ці гроші необхідне для тварин.

Зоопарки, екопарки – це не просто розвага для дорослих та дітей, а реальна можливість доторкнутися до природного багатства. Сьогодні вони слугують притулком для рідкісних видів тварин та домашніх улюбленців. Якщо не захистимо такі місця – багато улюбленців опиняться під загрозою зникнення. Тому не шкодуйте своєї уваги і кількох гривень на допомогу зоопаркам, які в дуже скрутних обставинах намагаються зберегти життя тисяч тварин.

Підготувала Дар’я Гарайда

 

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416