Василь Ільницький: «Справжній журналіст повинен твердо відстоювати власну позицію»

22.09.2014
yana


Прес-клуб є традиційний місцем зустрічі студентів відділення журналістики з більш досвідченими та авторитетними колегами. У п’ятницю, 19 вересня, майбутні журналісти мали нагоду поспілкуватися з яскравим представником закарпатської публіцистики, який має не тільки багатий професійний досвід, але й чітку громадську позицію. Цього разу гостем був Василь Іванович Ільницький, головний редактор газети «Фест».

Основною темою зустрічі була світоглядна журналістика, крім цього  обговорювалося ще  чимало цікавих питань. Зав’язалася й дискусія про те, яким саме має бути справжній журналіст, як повинен відстоювати власну позицію.  Але про все по черзі.


Василь Ільницький

Передусім  Василь Іванович окреслив для студентів поняття світоглядної журналістики. Він зауважив, що це діяльність, яка  змушує творчо мислити, шукати нестандартні підходи до ситуації, мати власне бачення тих, чи інших речей.

З’ясовували й роль журналіста, як і в професійній діяльності, так і  загалом у суспільстві. «Журналіст – це головний нерв суспільства. Він не просто інформує, а зосереджує увагу на найгостріших проблемах і викликах сьогодення» – вдало підкреслив В.І. Ільницький. Також він твердо переконаний, що справжній професіонал має думати про свою роботу 24 години на добу і 7 днів на тиждень, лише тоді буде відчутна справжня насолода від того, чим ти займаєшся. Справжній журналіст повинен твердо відстоювати власну позицію, а продажність є вищим проявом непрофесіоналізму.

Сьогодні важко не зачепити тему українсько-російських відносин та не згадати про буремні дні Революції. Про це йшлося і  в ході нашого спілкування. Василь Іванович порівняв Майдан з вибухівкою, а журналісти – це ті, хто витягнув з неї чеку. Тобто, мова йде про неабиякий уплив ЗМІ на формування позиції та світогляду суспільства. «Саме нове покоління зараз будує нову державу, а ми свого часу збудували не Україну, а країну без мови та національних якостей», – додав досвідчений публіцист.

Зустріч проходила в невимушеній обстановці, всі охочі мали можливість особисто задати питання, які їх найбільше цікавили. Журналістам, які ще  лише роблять перші кроки у цій сфері, надзвичайно важливо переймати досвід старших колег і вчитися на їхніх помилках, аби не робити власних. Тож такі зустрічі приносять не тільки задоволення, але й неабияку користь.

Ірина Фрідманська, Олег Микита,

студенти відділення журналістики УжНУ

Фото Оксани Пітри

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416