У прес-клубі молодого журналіста презентували «Гендер для медій»

28.09.2017
yana

Під час зустрічі

12 вересня на відділенні журналістики вітали дослідницю гендерної та квір-проблематики Марію Маєрчик, яка презентувала книгу «Гендер для медій». Це підручник із гендерної теорії для журналістики та інших соціогуманітарних спеціальностей. Прес-клуб молодого журналіста «Медіаперспективи» цього дня був переповнений студентами нашого відділення, небайдужими до гендерних питань.

Засідання розпочав голова прес-клубу Володимир Тарасюк, який зазначив, що це перша презентація у новому сезоні прес-клубівських зустрічей. Про свою історію знайомства з Марією Маєрчик розповіла на початку засідання директорка Центру гендерної освіти при УжНУ Мар’яна Колодій, яка координувала зустрічі дослідниці гендерних проблем в Ужгороді. Зізналася, зокрема, що і завдяки пані Марії займається нині відповідною проблематикою.

Марія Маєрчик презентувала книгу досить лаконічно й одразу запропонувала студентам ознайомитися з виданням, яке вони та той час вже тримали у руках. Пані Марія зазначила, що над книгою працювали упродовж трьох років. Підручник складається з таких трьох частин: «Гендер, стать і влада», «Гендеровані знання, соціальні інститути та взаємодії», «Гендерна політика». Видання доповнене чорно-білими ілюстраціями, карикатурами, графіками, екскурсами в історію тощо. Для проведення практичних, лабораторних занять запропоновані цікаві практикуми.


«Гендер для медій»

Дослідниця  вважає, що підручник є інструментом для генерації нових, свіжих думок. Гендерна теорія зародилася в Америці та Західній Європі. Проте у книзі її описано крізь призму різних подій та епох в Україні. Це зробить гендерні теорії більш доступні читачам.

У прес-клубі молодого журналіста Марія Маєрчик зуміла викликати справжню дискусію між студентами, поставивши їм всього одне запитання про те, які соціальні, культурні питання не пов’язані з гендером? В аудиторії розпочалося активне обговорення важливих суспільних аспектів, зокрема місця жінки в суспільстві. Зрештою присутні зійшлися на тому, що абсолютно всі сфери людського життя дотичні до питання гендеру. Відтак пані Марія запропонувала студентам об’єднатися в групи та подати ідею акції в межах університету, яка перегукувалася б із темою зустрічі. Серед найпоширеніших тем, які озвучили молоді медійники, такі:

  • надто мала кількість хлопців на філологічному факультеті;
  • стереотипи про те, що здебільшого дівчата є гуманітаріями, а хлопці схильні до точних наук:
  • відсутність футбольної команди для дівчат.

Ця зустріч не лише ознайомила присутніх із діяльністю Марії Маєрчик, книгою «Гендер для медій», а й спонукала замислитися над важливими питаннями.  Адже кому, як не журналістам, ознайомлювати аудиторію з новими тенденціями ще такої незвичної для українців гендерної теорії.

Ольга Богославська,
студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416