Три правила фотожурналістики від Олега Григор’єва

27.04.2013
yana

Тиждень для студентів відділення журналістики УжНУ видався насиченим: аж дві цікаві зустрічі. Перша – з телевізійницею Тетяною Вашаргелі – відбулася у середу. Учора ж прес-клуб молодого журналіста знову на запрошення Володимира Юрійовича Тарасюка відвідав знаний фотожурналіст Олег Григор’єв.

Гість розповідав студентам про свою роботу: подорожі і цікаві випадки, давав поради щодо успішної зйомки, адже якщо навіть студенти не підуть у фотожурналістику, хороші світлини їм робити все одно доведеться – для газети це теж важливо. «Я думаю, тепер люди надають перевагу фотографіям у журналістиці, адже велику статтю на цілу шпальту можна замінити вдалими знімками, які все покажуть», – каже пан Олег.

Трьома основними правилами фотожурналістики, які Олег Григор’єв вивів для себе за час своєї кар’єри, він поділився зі студентами: «Перше правило: треба бачити очима, а фотографувати головою. Тобто, дуже важливо наперед визначити ракурс, з якого будете фотографувати. Друге правило: якщо у вас є сумніви – фотографувати чи ні – фотографуйте. Адже саме ці кадри можуть вийти найбільш вдалими. Третє: треба знати можливості своєї фотокамери. Багато людей дивуються, чому у них не виходять хороші світлини – вони просто не знають, на що здатний їхній фотоапарат і не вміють ним вміло скористатися».

Пан Олег показував студентам власні роботи і розповідав, як створювалася кожна із них.

Наприкінці зустрічі Олег Григор’єв сказав: «Зробіть 10000 фотографій, і після цього ви станете фотографом. Я практик, і вважаю, що всього можна навчитися практикуючи». Також він запропонував час від часу організовувати подібні зустрічі для того, щоб студентам було легше освоювати фотожурналістику.

 

 


Василь Третяк

 

 

Василь Третяк, студент відділення журналістики:


«Олег Григор’єв дуже цікава людина. Видно, що він отримує задоволення від своєї роботи, бо інакше б у нього не виходили такі чудові фотографії. Мені подобається фотографувати, але над тим, щоб стати фотожурналістом, я ніколи не думав. Після зустрічі зрозумів, що люди справді швидше подивляться якісний фоторепортаж з події, ніж читатимуть про це».

 


Андріана Кофель

Андріана Кофель, студентка відділення журналістики:


«Сьогоднішня зустріч стала справді корисним уроком. Я дізналася багато нового. Для журналіста вміння фотографувати є важливим, без цього тепер обійтися неможливо, адже майже всі ЗМІ переходять в онлайн-формат. Сподіваюся, що це не остання зустріч, мені було б цікаво послухати думку професіонала про мої роботи».

Крістіна Гудак, студентка відділення журналістики
Фото Анни Малахової

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416