Тетяна Вашаргелі: «Якщо любите себе на екрані, не ходіть на ТБ: екран виказує ваше глупство…»

25.04.2013
yana


Ужгородська школа медійників робить все, аби кожен студент став професіоналом, котрий може якісно виконувати свою роботу. Саме з цією метою для спудеїв організовують тренінги з відомими журналістами, які діляться досвідом із молодими колегами. У прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» побувало вже багато відомих людей. Нині цей список поповнила заслужений журналіст України Тетяна Вашаргелі.

Студенти відділення журналістики УжНУ кожного дня здобувають важливі знання й опановують ази своєї непростої професії. Тут кого не запитай – і в газеті він писав, і на радіо записувався, і спроби знімати сюжети були, і рекламував, і … Та чого він тільки не робив!

Ужгородська школа медійників робить все, аби кожен студент став професіоналом, котрий може якісно виконувати свою роботу. Саме з цією метою для спудеїв організовують тренінги з відомими журналістами, які діляться досвідом із молодими колегами. У прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» побувало вже багато відомих людей. Нині цей список поповнила заслужений журналіст України Тетяна Вашаргелі.

 


Цікаво з пані Тетяною!

Під час зустрічі, яка відбувалася 24 квітня, пані Тетяна згадувала свої студентські роки. Оскільки вона донька актора, то спочатку хотіла стати театральним критиком, бо ж дитячі роки провела в театрі. Розповідала також, що коли вступала до університету (закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана франка), то на журналістиці навчалися переважно хлопці (близько 75 %) – за словами тодішнього декана факультету, дівчатам там робити нічого. Згадувала своїх однокурсників, які досягли успіху, колег, з якими трудиться і яких уважає професіоналами.

Зараз Тетяна Вашаргелі працює на телеканалі Тиса-1, має величезний досвід роботи у сфері мас-медіа. Щедро ділилася ним зі студентами, даючи багато практичних порад: «Не розшифровуйте диктофонні записи, а запам’ятовуйте розмову, нотуйте необхідне, бо техніка може вийти з ладу», «Пишіть правильно прізвища та імена, бо, можливо, це єдиний раз, коли про людину написали, і ви не смієте псувати їй життя», «Постійно вчіться», «Уважно слухайте свого гостя», «Готуйтеся до ефіру», «Якщо хочете працювати в науці, то працюйте вже, а не будуйте ілюзій, бо з роками це буде все важче робити».


Після зустрічі

Студенти, в свою чергу, питали досвідчену колегу про те, як знайти себе у журналістиці, як знати, що саме запитати у людини, коли вперше її бачиш, як готуватися до інтерв’ю. На це пані Тетяна відповіла, що свого співрозмовника треба не просто уважно слухати, а й поважати: «Потрібно налаштувати себе на те, що ця розмова – найважливіша у вашому житті». Такі поради студенти радо приймали. Зустріч нікого не залишила байдужим.

Марія Туряниця, студентка І курсу:

«Тренінг мені сподобався, адже Тетяна Вашаргелі – спеціаліст із величезним досвідом, і є неї є чого повчитися».


Алла Ганненко, студентка ІІ курсу:

«Я б таким журналістам ставила пам’ятники, бо пані Тетяна дуже щиро говорить, і видно, що любить свою роботу. Побільше б таких людей».


Олександр Курта, студент І курсу:

«Мені дуже сподобалася ця зустріч, хотілося б, щоб і надалі такі тренінги були, бо саме за допомогою таких людей розумієш, з чим у майбутньому матимеш справу. Поради пані Вашаргелі обов’язково візьму до уваги і намагатимуся їх виконувати».


Організатором зустрічі став Володимир Юрійович Тарасюк:

«Я знаю Тетяну Вашаргелі як колегу, свого часу працював у редакції під її керівництвом. Вона – досвідчений фаховий спеціаліст, якому є що розказати. Зустріч проводилася для студентів, щоб вони бачили теорію на практиці, щоб знайомилися з такими людьми, знали, як вони здобули свій успіх. Такі заходи будуть і надалі. Ось у п’ятницю в нас запланована зустріч з фотожурналістом Олегом Григор’євим».


Своїми спостереженнями поділилася і Галина Василівна Шумицька:

«Найбільше вразило те, що така досвідчена журналістка, яка провела чимало успішних бесід з відомими і дуже відомими людьми, хвилювалася перед зустріччю зі студентами, мабуть, більше, ніж перед прямим ефіром. Це ще одне свідчення високого професіоналізму і відповідальності. Володіє словом, не бреше, а тому і на горіхи не дістає… Все просто, виявляється».

 


Пропонуємо також найцікавіші фрази зустрічі:

«Ви повинні продавати свою працю і знати, що фаховий спеціаліст коштує дорого»;

«Треба мати силу стояти проти вітру і тримати удар»;

«Нема нічого цікавішого, ніж людина»;

«Вміти говорити з людиною – це велике мистецтво»;

«Чому політики беруть за дружин журналісток? – Бо ми розумні!»;

«Нахабство – це певною мірою плюс у нашій професії»;

«Ми тут не через те, що так захотів час, а через те, що так захотіли ми…»;

«Телевізійні новини – це жах, але якщо рeople хаває, значить, так має бути»;

«Кожен бачить і чує те, що хоче»;

«Сучасна журналістика втратила відповідальність»;

«Журналістика – це єдина професія, яка дозволяє в хаті вішальника говорити про мотузку»;

«Якщо любите себе на екрані, не ходіть на ТБ. Екран виказує ваше глупство»;

«Свободи слова немає ніде. Може бути тільки внутрішня свобода особистості».

 

Василь Третяк, студент відділення журналістики
Фото Анни Малахової

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416