Знайомство з «Поглядом»: редактор газети провів майстерклас для першокурсників

Для студентів спеціальності «Журналістика» організували майстерклас із верстки та дизайну друкованих видань. Заняття відбулося 19 жовтня в рамках дисципліни «Основи журналістики». Одним із підсумкових завдань цього курсу є створення власної газети, тож юні медійники у редакції «Погляду» поглиблювали знання й здобували навички.   

Головний редактор газети, доцент кафедри журналістики Володимир Тарасюк розповів про створення студентського часопису, ознайомив із його історією, а також пояснив особливості верстки, які впливають на привабливість і читабельність. Також він дав поради, яких слід дотримуватися, щоб створити якісне друковане медіа.

   

Так, рекомендував першокурсникам залишати достатньо вільного простору на сторінці. Це полегшує читання, допомагає виділити ключові елементи та сформувати загальне враження про видання. Анонси, врізки, заголовки, цікава назва газети допомагають швидко зорієнтуватися та обрати тему для читання. Великі, яскраві та емоційні фотографії є важливою частиною газети. Вони привертають увагу та роблять матеріал привабливим.

Особливу увагу Володимир Юрійович приділяє вибору шрифту. Рекомендує використовувати не більше ніж 2-3 видів шрифтів, а розмір кеглю – від 8 до 11 пунктів для забезпечення читабельності.

Важливо не забувати про виділення матеріалу, однак не робити це надміру. Також акцентував на тому, що тексти мають бути вирівняні по ширині та без «висячих» рядків. Важливо памʼятати про розмір сторінки - А3. Зазвичай на одному аркуші розміщують 4-5 колонок тексту. Великі фото можуть займати дві або три колонки.

Наприкінці створення газетної шпальти варто впевнитися, що всі елементи гармоніюють  між собою – від шрифтів до кольорів, адже збалансований дизайн робить газету більш привабливою.

Також Володимир Тарасюк ознайомив студентів із програмою «InDesign», яку використовують у редакції, продемонстрував верстку газети.

Валерія Мельник, студентка освітньої програми «Реклама та звʼязки з громадськістю», поділилася враженнями після майстеркласу в «Погляді»: «Це чудово, що в нас є можливість поспілкуватися з редактором газети, оскільки наша професія передбачає взаємодію з друкованими медіа. Володимир Юрійович пояснив нам, як правильно оформити газету, та наголосив на особливостях верстки, на які варто звертати увагу. Я думаю, що інформація була корисною для кожного».  

Таміла Рахівська, студентка освітньої програми «Журналістика», також задоволена заняттям у редакції газети: «Цей майстерклас допоміг мені зрозуміти багато речей: як верстати газету, чим відрізняється верстка від дизайну, як створити правильну концепцію та багато іншого. Я вкотре переконуюсь, що в нашому університеті можна дізнатись цікаву інформацію та поглибити свої знання в чомусь, – саме цього я чекала від навчального процесу!».

Наприкінці майстеркласу Володимир Тарасюк наголосив, що завжди відкритий до діалогу зі студентами та радо допоможе, проконсультує майбутніх фахівців щодо друкованих матеріалів, створення їхньої газети. Також редактор закликав першокурсників друкувати власні матеріали в студентському часописі.

Валерія Бороховська, Вероніка Товтин, студентки 1 курсу, спец. «Реклама та PR» 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416