Які переваги й недоліки дистанційного навчання? – думки першокурсників відділення журналістики

06.11.2020
Наталія Толочко

У зв’язку з епідемічною ситуацією майже всі українські університети працюють онлайн. Студенти ІІ–V курсів уже мають досвід навчання в такому форматі з минулого семестру, натомість першокурсники були змушені швидко адаптуватися до дистанційного навчання. Думки студентів про онлайн-освіту  розходяться. Хтось вважає, що навчатися дистанційно зручніше і безпечніше, інші стверджують, що здобувати знання в такий спосіб, – безрезультатно.

Михайло

Ми запитали першокурсників відділення журналістики про те, як їм навчатися онлайн? На основі їхніх відповідей з’ясували недоліки та переваги дистанційного навчання.

Михайло Коштура, студент спеціальності «Журналістика» стверджує, що завдяки навчанню в онлайн-режимі він економить багато часу, зокрема й тому, що не потрібно доїжджати до університету.

Дарія

Дарія Мишакова, студентка спеціалізації «Реклама та зв’язки з громадськістю» відповіла, що під час пар їй важко зосереджуватись на онлайн-навчанні, адже вдома є улюблена кішка, яка весь час лащиться й привертає до себе всю увагу.

Ніколетта

Ніколетта Саєнко, студентка спеціалізації «Реклама та зв’язки з громадськістю» скаржиться на неякісний інтернет. Під час онлайн-навчання можуть виникати труднощі з під’єднанням, нерідко з пари просто «викидає».

Валерія Мацола, студентка спеціальності «Журналістика», задоволена онлайн-навчанням,  адже вона має змогу економити гроші на проїзді, гуртожитку та харчуванні. За останні два місяці вона заощадила майже п’ятсот гривень.

Валерія

Таким чином, на основі відповідей названих студентів і десятка їхніх колег можемо назвати такі переваги й недоліки дистанційного навчання для студентів-першокурсників.

Переваги

  1. Не потрібно доїжджати до вишу.

Ми живемо на різній відстані від університету. Хтось доїжджає за 15 хвилин, а комусь доводиться витратити на дорогу й близько 2 годин. Так чи так, ми витрачаємо певний час щоб дістатися до навчального закладу. Отже, під час дистанційного навчання можемо зекономити на цьому зранку й поспати довше.

  1. Менше витрат.

Під час навчання в університеті витрачаємо власні кошти і гроші батьків на проїзд у транспорті, харчування, гуртожиток. Онлайн-пари допомагають нам зекономити на цих витратах.

  1. Комфорт.

Як-не-як, а вдома завжди краще, – відповів майже кожен студент. Замість дерев’яної парти й стільчика – можна сидіти на м’якому дивані й закутатися в теплу ковдру. Коли на вулиці холодно й дощить, студенти раді, що навчання відбувається саме в онлайн-форматі.

  1. Контроль батьків.

Під час  навчання в університеті мама й тато не можуть проконтролювати, чим займається їхня дитина. Можливо, вона відвідує не всі пари або запізнюється. Онлайн-навчання дозволяє відстежити, як навчається студент.

  1. Доступність.

Навчання в онлайн-режимі доступне всім. Все, що тобі потрібно, – інтернет і гаджет. Студент може навчатися за допомогою лише одного смартфону, в якому є доступ до інтернету. Всі мають рівні права й обов’язки.

Недоліки

  1. Самодисципліна.

Оскільки вдома затишно і зручно, студентам важко сконцентруватися на навчанні. Навколо багато речей, які привертають до себе увагу.  Коли неподалік від тебе лежить шоколадка, гарячий чай і тепле ліжко, про яку зосередженість можна говорити?

  1. Живе спілкування.

Спілкування онлайн значно відрізняється від живого спілкування. Через екран смартфона важко передати свої емоції, думки з приводу конкретної ситуації. Також прикро усвідомлювати, що немає змоги провести вільний час на перерві разом з одногрупниками, разом випити кави чи дати одне одному «п’ять».

  1. Практичні заняття.

Неякісний інтернет-зв'язок і, як наслідок, – нечітке зображення на екрані, поганий звук – значно погіршують процес навчання. На практичних заняттях бувають ситуації, коли зображення піднятої руки з’являється із запізненням, і за той час викладач викликає для відповіді іншого студента.

  1. Домашнє оточення.

Під час онлайн-навчання студентам потрібно мати ввімкнені камери й мікрофони. Проте не в кожного студента є можливість навчатися наодинці. Хтось живе разом із братом чи сестрою або іншими членами сім’ї. Під час онлайн-навчання в кімнату можуть заходити батьки, що буде відвертати увагу викладача та інших студентів.

  1. Недостатній контроль викладачів.

Під час навчання в університеті викладач відразу помічає рівень зацікавленості студента й чим він займається. Навчання в онлайн-режимі не дає такої можливості. Поки викладач читає лекцію, студент може займатися своїми справами. Також під час практичних робіт студенти можуть користуватися різними джерелами інформації, хоч це і заборонено.

Отже, незалежно від того, подобається студентам онлайн-навчання чи ні, поки що доводиться здобувати знання саме в такий спосіб. Наразі нам залишається лише пристосуватися до цих умов та вірити, що все буде добре.

Бережіть себе та своє здоров'я!

Анастасія Пида, студентка відділення журналістики, спец. «Реклама та PR»,
головне фото – з мережі 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416