Які літературні жанри подобаються студентам-медійникам?

28.09.2023
moderator

Письменництво розвивається дуже стрімко, збагачується новими творами, сучасними авторами. На українському книжковому ринку з’являється дедалі більше різних жанрів, які захоплюють юних читачів. Крім того, маємо чимало можливостей для комунікації з письменниками, участі в літературних гуртках, клубах за інтересами. У такий спосіб не лише розважаємося, але й розширюємо власний світогляд.

Щоб дізнатися, які теми і жанри до вподоби медійникам УжНУ, я провела невелике опитування серед студентів 1-4 курсів. З’ясувала, що молодь любить читати пригодницьку літературу, трилери, детективи, утопію. Від історій про перше кохання, виживання – до булінгу і війни, – найрізноманітніші теми, що дозволяють відчути всю гаму почуттів. На жаль, були такі студенти, що обмежилися фразою: «Читання літератури – не модно, а нудно, краще обрати багатогодинний перегляд кінострічки або соціальних мереж». Частина опитаних зізналася, що беруться за читання лише тоді, коли потрібно підготуватися до контрольної, екзамену тощо. Утім є і чимало тих, які обожнює читання. Пропоную їхні розповіді.

Максим Пушкар, студент 3 курсу, спец. «Журналістика»:

– На мою думку, немає такого як найпопулярніший жанр. Оскільки працюю в книгарні, тому можу сказати, що люди читають усе: від любовних романів – до філософії.

Мої улюблені жанри – це детективи, трилери та фентезі. Можу порадити книги Стівена Кінга, зокрема «Кладовище домашніх тварин», «Мізері», «Під куполом», «Крістіна». З останнього прочитаного – новинка «Служниця». Це психологічний детектив із неймовірною розвʼязкою.

Щодо жанру фентезі, рекомендую трилогію «Перший закон» від Джо Аберкромбі. Бої на мечах, скандинавські холодні краєвиди – для похмурого осіннього дня саме те.

Але читаю книги не лише в таких жанрах, інколи до рук потрапляють і любовні романи. Можу порадити просто неймовірну книгу «Гіпотеза кохання» – історія про біологиню та професора, яка точно не залишить вас байдужими.

Анастасія Стегайло, студентка 2 курсу, спец. «Міжнародна журналістика»:

– Обожнюю жанр жахів, особливо книги Стівена Кінга, який завжди зачаровує мене своєю непередбачуваністю та напруженістю. Кожна його книга переносить у захопливий світ, де страх і надприродні явища переплітаються зі складною психологією персонажів. Я б найбільше порекомендувала прочитати «Сяйво» – це шедевр жанру. Щодо детективів, серія книг про Шерлока Голмса від Артура Конана Дойла – це класика. Вони навчають спостереженню та логічному мисленню. У кожній книзі справжня головоломка: від першої – до останньої сторінки.

Олександра Борбуцька, студентка 1 курсу, спец. «Реклама та зв’язки з громадськістю»:

– Мій улюблений жанр – антиутопія. Рекомендую почитати Едгара Алана По, а ще дуже подобається книга «Колгосп тварин», адже я дуже люблю тему політики.

Анна Петрішка, студентка 1 курсу спец. «Міжнародна журналістика»:

– Мій улюблений жанр – роман. Книги про кохання читаю із захопленням. Перша така книга, що запам’яталася – «До зустрічі з тобою» Джоджо Мойєс. Вона неймовірна, але, на жаль, без гепіенду. Рекомендую книги цієї авторки. Такі зворушливі історії кохання завжди у моєму списку для прочитання.

Дар’я Максимова, студентка 4 курсу, спец. «Реклама та зв’язки з громадськістю»:

– Мені подобається читати книги з психології, адже вони допомагають людям краще розуміти себе та інших, а також будуть корисні у подоланні конфліктів, покращенні комунікації. Одна з моїх улюблених книг – «Ігри, в які грають люди» Еріка Берна. У ній поєднано елементи психологічного аналізу, клінічної психіатрії і теорії міжособистісних відносин. Головна ідея книги полягає в тому, що наші міжособистісні взаємодії можна розглядати як «гру», в яку граємо один з одним. У грі можуть бути певні ролі, правила та маніпуляції, які впливають на наші стосунки та комунікацію. Книга допомагає читачам розпізнати такі ігри, розуміти, як вони працюють і як їх можна змінювати.

Як бачимо, студенти-медійники обирають літературні жанри залежно від особистих зацікавлень, настрою, з урахуванням користі для життя й професійного розвитку. На мою думку, важливо експериментувати з жанрами й темами, читати різні книги, адже кожна з них допомагає ставати кращими, освіченішими й розвиває навички хорошого письма.  

Лілія Гложик, студентка 1 курсу спец. «Реклама та зв’язки з громадськістю»

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416