Як почати займатися спортом, – поради тренерки для студентів

12.12.2022
moderator

Ви часто бачите людей, що займаються на спортивному майданчику чи пробігають кілька кілометрів за день? Я частіше спостерігаю, як компанія підлітків або дорослих сидить на лавці – з цигарками та алкоголем. Визнаю, що й сама буваю пасивна до спорту, хоча інколи відчуваю шалену мотивацію, бажання вдосконалювати себе та своє тіло, правильно харчуватися, дотримуватися режиму дня, тому що все це – запорука здоров’я і щасливого життя.

Тож вирішила поспілкуватися з тренеркою Крістіною Матяш і запитати в неї поради, як отримати тіло своєї мрії, та звідки брати мотивацію, щоб досягти бажаного результату.

На запитання, з чого розпочати, Крістіна відповіла: «Для тих, хто ніколи не тренувався в тренажерному залі, краще спочатку позайматися з персональним тренером, який вам пояснить правильне виконання базових вправ, бо найголовніше – не нашкодити собі. Раджу хоча б протягом місяця позайматися з тренером».

Після цього тренування планують залежно від цілей, яких хоче досягти людина. Схем дуже багато, але для того, щоб вони не набридали, та щоб досягти результату, потрібно періодично змінювати тип навантаження.

Нерідко люди приходять у спортзал, аби відволіктися від напруженого дня, зняти стрес.  «Для антистресового тренування декому підходять силові навантаження, бо після них почуваються спокійно та розслаблено. Іншим більше подобається кардіо-навантаження. Раджу робити те, що підходить вам, щоб дійсно зняти напруження й відпочити. По-перше, ви будете задоволені собою, тому що виконали те завдання, яке хотіли, а по-друге, якщо організм фізично стомлений, ви вже не маєте сил нервуватися, це також плюс. Тренування є антистресовими для жінок, які мають дітей, сім’ю і постійно зайняті, живуть як білка в колесі. У спортзалі вони знаходять свою віддушину. Після тренування в них з’являється хороший настрій, адже зробили внесок у зовнішній вигляд і приділили цю годинку собі», – пояснює Крістіна.

Ось що каже тренерка про правильне харчування: «Правильне харчування – це те, що приносить організму користь, а не шкоду. Такі речовини, які містять різні домішки:  кондитерські вироби, ковбаси, різні шоколадки, батончики, – не потрібні організму для його життєдіяльності. Багато хто питає мене про шкоду харчування ввечері. Перед сном наїдатися шкідливо для шлунку, бо якщо ви  поїли і відразу лягли спати, то їжа не повністю засвоїлася. Під час сну організм функціонує, а їжа залишається у шлунку, тому краще їсти все-таки за дві години до сну. Я більше схиляюся до думки, що неважливо, коли ви їсте протягом дня, а важлива кількість калорій за день і те, скільки їх витратили. А якщо ми знаходимо дефіцит між спожитими калоріями і витраченими, то схуднення триває.

Наприклад, у спортсменів і тренерів бувають такі періоди, коли ми залишаємо найбільш калорійний прийом їжі на вечір, тому що після вуглеводного прийому їжі у нас виділяється мелатонін і ми краще спимо. Наприклад, коли в мене цілий день білковий, тому що мені зручно так харчуватися, на роботі фізично не встигала їсти, а ввечері був найбільш калорійний прийом їжі, разом із кашею і, відповідно, з білком, тоді мені краще спалося. Але в мене все одно був процес схуднення, тому що загалом за день я з’їдала менше, ніж витрачала калорій».

Крістіна переконана, що для спорту головне – мотивація: «Не варто чекати понеділка, хорошої погоди тощо. Основне завдання – знайти мотивацію».

Доки людина сама не зрозуміє, для чого їй заняття спортом, то в неї не вийде побороти лінь, – вважає тренерка.

Отже, зрозумівши свої відчуття і мотивацію занять спортом, у вас вийде досягти мети, хай і маленькими кроками. Можна досягти всього, якщо сильно захотіти.

Вікторія Шкритюк, студентка 1 курсу відділення журналістики, заоч. ф. н.

Фото з архіву Крістіни Матяш                                                 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416