Як на філологічному факультеті писали радіодиктант національної єдності

29.10.2023
moderator

   

Щороку тисячі людей в усьому світі приєднуються до українського флешмобу з написання радіодиктанту національної єдності. Пишуть його  вдома, на роботі, в кав'янях, у школах та університетах тощо.

На адресу Українського радіо учасники надсилають тисячі листів на перевірку. Так, минулого року надійшло 30 тис. електронних листів і майже 10 тис. паперових. Автори найкращих робіт отримують подарунки. Торік таких українців було двадцять.

Радіодиктант національної єдності вперше провели в 2000-му році, відтоді акція є щорічною. Перші тексти для диктанту брали зі збірників, пізніше їх почали створювати на замовлення, щоб учасники не мали бажання відшукати текст.

Радіодиктант називають наймасовішим флешмобом осені, бо в 2014-му році українці встановили рекорд України з наймасовішого написання радіодиктанту. Для читання запрошують відомих діячів культури та мистецтва. Цього року –  театрального режисера, актора театру і кіно Олексія Гнатковського. Авторка радіодиктанту «Дороги України» – українська поетеса, перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко.

До написання радіодиктанту національної єдності 2023 р., що розпочався 27 жовтня об 11.00., приєдналися студенти та викладачі філологічного факультету Ужгородського національного університету. До події віднеслися з особливою серйозністю.

Враженнями від акції поділилася Марта Демчик, заступниця декана з виховної роботи: «Актор надзвичайно гарно читав і залишалося тільки подумати про розділові знаки. Минулого року було складніше писати, дехто навіть не встигав. Цього року, очевидно, врахувавши попередні недоліки, зауваження, було взірцеве, на мій погляд, читання диктанту. Беру участь у такій акції з 2001 року. Вважаю, що під час диктанту ми максимально об’єднані, коли знаємо, що пишемо його разом з усіма гарною українською мовою, – і про те, що нас болить, і про те, що нас турбує. Є відчуття єдиної родини, тому для мене це кожен рік важливо, а останні роки стало ще вагоміше».

Диктант «Дороги України» чіпляв за живе всіх,  а найбільше розчулив тих  студентів, які приїхали до Закарпаття та з інших областей. Серед учасників акції на філологічному була молодь із Харківщини, Львівщини, Полтавщини, Чернігівщини, Херсонщини. «Цей диктант вже другий такий, що стосується воєнної тематики. І коли ми писали минулого року, то всі плакали. Автори дуже гарно і водночас трагічно описали все, що переживаємо: в Україні війна, але ти все одно їдеш додому, де тебе чекає світло. Наразі для мене це щемка тема, бо я не можу повернутися в рідне місто на Херсонщині не тільки через окупацію, а й тому, що підірвана дамба. Радіодиктант мені дуже подобається, саме через те, що ми кожен рік об’єднуємося для його написання», – поділився Микита Лісовець, студент 4-го курсу спец. «Журналістика».

Після завершення радіодиктанту студенти мали змішані емоції: хтось радів, хтось плакав, але кожен був задоволений диктантом і своєю роботою. Приємно, що цього року до акції долучилося набагато більше студентів різних спеціальностей, відзначив Михайло Коштура, студент 4-го курсу спец. «Журналістика», голова студентської ради філологічного факультету.

Своїми враженнями також поділилися студентки 1-го курсу українського відділення Хайначук Каріна і Богдан Ірина: «Цьогорічний радіодиктант був набагато кращим, ніж того року, бо пан Олексій дуже чітко вимовляв слова і повторював, ставив пропуски там де потрібно, тому це було дуже хорошою практикою, для того щоб повторити граматику української мови. Найбільше запам’яталася фраза «Дороги України – переплутані нитки любові». Це означає, що в одній нашій славній державі сплітаються усі почуття, всі шляхи, наші мрії і сподівання. Ми писали цей диктант з метою практики і я рада, що взяла участь у заході».

До всеукраїнської акції приєдналися й військовослужбовці різних підрозділів.

Усі, хто писав радіодиктант, мали змогу надіслати його на перевірку – звичайною поштою чи електронною – до 29 жовтня включно.

Мирослава Глагола, Кароліна Попович, студ. 1-го курсу спец. «Міжнародна журналістика»

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416