Як «Крапля таланту» студентів–журналістів перетворилася в море творчості!

Про етапи підготовки та враження від свята розповідають студентки ІІ курсу Катерина Хижняк та Ірина Фрідманська:

Часто буває так, що виникає хороша ідея, але на шляху до її втілення завжди стають якісь перепони. Ще з першого курсу ми хотіли зібратися невеликим колективом і провести творчий захід, адже знали, що з–поміж нас є чимало талановитих людей. І вірші тоді писались, і голос був, аби співати, та ніхто не брав на себе найважче — роль керівника. Одразу у всіх виникали невідкладні справи, згадувалися непідготовлені модулі та голодний собака, що чекає на тебе вдома. Так із часом ідея затихла, проте не зникла зовсім.


Ніби у магічному фільмі про Гаррі Поттера, де з попелу знов і знов відроджувався фенікс, студентки–п’ятикурсниці відродили і в нас бажання зустрітися у вільний від пар час і показати себе з творчого боку. По правді кажучи, багато з нас до кінця сумнівався,  чи все ж відбудеться хоча б щось із запланованого. Та варто було лише розподілити обов’язки, і кожен одразу відчув відповідальність, яка лягла на його плечі. Участь взяли не всі, але ті, хто прийшли, були щиро зацікавлені дійством.

Творчий вечір обіцяв бути насиченим, і хоч відбувся у тісному колі, учасники помітно хвилювалися перед виходом. Тут не було журі чи критиків, але без гостей не обійшлося. Пані Ігнатович з відділення української літератури завітала першою. Також другокурсники радо зустріли  академмаму Ганну  Гецко. Святковий захід не обійшовся і без заступника декана з виховної роботи Оксани  Кузьми, що радо взяла в ньому участь. На жаль, декан філфаку пані Шумицька не змогла  тоді до нас завітати (була в ректораті на зібранні),  чому ми дуже засмутилися, бо відвели їй невеличку роль у гумористичній сценці.

Захід умовно розподілили на 2 частини: ліричну та гумористичну, а завершили усе піснею, та й не одною! Аби створити затишну атмосферу, студенти підготувалися заздалегідь, закупивши чай та смаколики до нього.

      Ось усе розпочалося. Дівчата–журналістки не лише показували  особливу «краплю таланту», а й ніби розкривали глядачам «краплю життя», розповідаючи історію й умови написання  віршованих та прозових творів. І подумки всі ми переносилися то в редакцію «Погляду», то на самісінький творчий конкурс два роки тому. Несподівано на вечір завітали і роми: Роза і Зіта вперто шукали «ко туй главна» і навіть виконали запальний танець, який не залишив байдужим навіть Михайла Рошка, що проводив пару в сусідній аудиторії.  Завершити вирішили піснями гурту «Скрябін»: символічно, гарно, а головне – душевно.

      Так, можливо, творчий вечір відбувся не зовсім ввечері, а скоріш після обіду; можливо, на нього не завітали всі ті, кого б ми там хотіли бачити; можливо, не всі повністю розкрили свої таланти. Але все це дало нам змогу побачити, що все можливо, коли є бажання і у справу вкладаються бодай якісь сили, це дало натхнення не зупинятися, а головне – творчо дивитися на світ. І це чудово, коли твоя «крапля таланту» стає невід’ємною частиною цілого моря творчості».

Підготували свято для менших колег  студентки V курсу  Андріана Кофель, Вікторія Кузьма, Вкіторія Кухарець та Юліана Плеша:

«Вступаючи до магістратури,  кожна з нас хвилювалася, як буде проводити пари, як оцінюватиме знання студентів, котрі  всього на кілька років молодші за нас, як відчуватиме себе в якості  викладача. На перших  парах нас охоплював страх, але з кожним наступним проведеним заняттям ми почували себе впевненіше і досвідченіше.  За це спасибі нашим наставникам — Галині Валентинівні Шаповаловій та Галині Василівні Шумицькій. Завдяки їм ми щораз ближче знайомилися зі студентами.

Коли в рамках навчальної дисципліни нам потрібно було провести захід із другокурсниками, який був би цікавий і їм, і викладачам, і нам, то ми вирішили організувати творчий вечір. Тим більше, що на другому курсі відділення журналістики навчаються надзвичайно творчі люди.

Ми, четверо магістранток, взялися до роботи відповідально. Але не дуже сподівалися, що так само до цього поставляться і другокурсники. На щастя, ідея провести творчий вечір припала всім до душі. Отож,  почалися приготування.
Спочатку ми спільно з молодшими колегами розділили обов’язки, вирішили, хто братиме участь у творчому вечорі і визначилися з датою (8 грудня). Потім учотирьох думали над сценарієм, вигадували конкурси, які би допомогли їм краще пізнати одне одного.  Майже щодня заходили в 406 аудиторію (саме там другокурсники проводять найбільше університетського часу) вже як до себе в кімнату.

Метою заходу було  ближче познайомитися зі студентами, дізнатися про вподобання другокурсників, розкрити їхні творчі здібності та проаналізувати вміння працювати в колективі.

Нам було приємно, що студенти дослухаються до наших порад, перепитують незрозумілі речі. Трішки дивно, що до нас звертаються на Ви і просять дозволу вийти з аудиторії. Однак, незважаючи на ці деталі, у нас склалися дружні стосунки, а з декотрими  вдалося навіть потоваришувати».

У цілому впродовж першого семестру навчання магістрантам уже вдалося попрацювати зі студентами всіх курсів. Для одних вони читали лекції,  до інших приходили на практичні заняття. Також — вигадували завдання, проводили модуль і вчилися якісно його оцінювати за чітко визначеними критеріями. Крім того, підсумком роботи, до прикладу з 2–им  курсом, став творчий вечір «Крапля таланту».  А попереду буде ще багато цікавого, зокрема, педагогічна практика, до якої п’ятикурсники відділення журналістики вже готові!

 

 

Андріана КОФЕЛЬ, Вікторія КУЗЬМА, Катерина ХИЖНЯК, Ірина ФРІДМАНСЬКА

Юліана Плеша

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416