Жінки – ВОСЬМЕ чудо світу?

08.03.2013
oliab


Жінки – ВОСЬМЕ чудо світу?
Незважаючи на порівняно велику кількість свят у календарі українців, суто жіночих украй мало. 8 Березня для прекрасної половини людства видається чи не єдиним приводом для святкувань. Втім, свято – справа дуже відносна, часто штучна. Хоч як дивно, свят усе більше й більше, а приводу для веселощів чи просто відпочинку – менше й менше. Чи ми їх не помічаємо? У будь-якому разі майже кожне свято має своїх творців.


Зі святом, наші любі!

Незважаючи на порівняно велику кількість свят у календарі українців, суто жіночих украй мало. 8 Березня для прекрасної половини людства видається чи не єдиним приводом для святкувань. Втім, свято – справа дуже відносна, часто штучна. Хоч як дивно, свят усе більше й більше, а приводу для веселощів чи просто відпочинку все менше й менше. Чи ми їх не помічаємо? У будь-якому разі майже кожне свято має своїх творців.

Той факт, що автором свята 8 Березня є Комуністична партія, нині пам’ятають уже далеко не всі. Кажуть, що порівняно недавно – в середині 90-х – значна частка українських жінок це свято просто не відзначала, а чоловіки, котрі необачно вітали таких представниць чарівної половини людства, могли щонайменше почути у відповідь ображене: «Я не член КПРС». Довгі десятиліття 8 Березня у Радянському Союзі було звичайнісіньким робочим днем, без жодних урочистостей. До прикладу, 1925 року газета «Правда» написала про те, що «на честь Дня міжнародної солідарності жінок у Москві будуть продавати галоші (резинові черевики)». Лише з 1966–го року у радянському календарі цей день стали відмічати «червоним кольором». Відтоді 8 березня – ще один привід відпочити й привітати дорогих вам людей.

Зараз цей день є офіційним вихідним у країнах колишнього СРСР та соцтабору: Азербайджані, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Македонії, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Україні, а також в Монголії та В'єтнамі. Натомість Українська православна церква Київського патріархату узагалі радить не святкувати 8 Березня, бо припадає зазвичай на період Великого посту.

Існує безліч версій походження цього свята. Згідно однієї, день цей започаткували повії. Вірити цьому чи ні — вже справа кожного. Ми вирішили опитати наших сучасниць різного віку про ставлення до цього. На питання, «чи вірять вони у щирість чоловічих привітань 8 Березня», відповіді були різним:

Мирослава, студентка, 18 років:

«Якщо чоловік любить – то і вітає щиро! Адже щирість – це один із виявів любові! Але 8 Березня — неоднозначне свято. З одного боку – вихідний, нагода відпочити, показати себе у всій красі. З іншого — жінки завжди мають пам’ятати, що вони – найпрекрасніші створіння на цьому світі не лише цього дня, а й кожного!».


Тетяна, домогосподарка, молода дружина і мама, 28 років:

«Щирість… залежить від того, хто вітає. Щодо привітань, то це залежить від виховання чоловіка і того, як у його сім'ї до цього свята ставилися».


Юлія, студентка, 19 рік:

«Для мене 8 березня — це не свято! Вважаю, що чоловічі вітання нещирі. Дарувати квіти можна кожного дня. Тим паче, що це свято не є українським».


Роксолана, студентка, 21 рік:

«Я вірю в щирість привітань, але якщо це привітання від коханого хлопця чи чоловіка».


Наталія, швея, 46 років:

«Чи вірю я в те, що чоловіки, коли щороку на календарі «висвічує» червоним 8 березня, щиро вітають жінок? Якщо чесно, то ніколи над цим не замислювалася. Тож, певно, вірю. Ні. В-і-р-ю! Причому – щиро. І нехай загалом чоловікам вірити не варто, однак невеличку слабкість раз у рік собі дозволити можна… Це добре, що нині Міжнародний день прав жінок і миру переважна більшість сприймає як день чарівної й милої дами, а не особи в спідниці, котра зачерствіла у вихорі боротьби за права всього жіноцтва. Зрозуміло, що представниці прекрасної статі можуть усе (і коня на ходу зупинити, і в палаючу хату увійти). Однак, як не крути, всі ці великі й геть дрібні подвиги можливі лише тоді, коли десь є міцне плече й надійний тил. А надійні й міцні апріорі не можуть бути нещирими, коли шлють вітання».

Як бачимо, не всі жінки святкують своє свято! А що ж кажуть чоловіки? Чи варто святкувати цей день?

Василь, студент, 21 рік:

«Думаю, що це свято не варто святкувати. Може, я і егоїст, проте чомусь завжди в мене виникало питання: «А чому нема Міжнародного ЧОЛОВІЧОГО дня, який б усі так грандіозно та масово святкували?»


Дмитро, студент, 18 років:

«Мене такі свята, як 14 лютого, 23 лютого, 8 Березня вводять в депресію, у ці дні я виявляю антипатію до навколишнього світу, оскільки не розумію цього масового дарування дешевих подарунків та квітів жінкам та дівчатам. Хіба вони заслуговують на увагу лише цього дня? Вважаю, що жінка є восьмим чудом світу, для якого ми, чоловіки, повинні бути лише належною підтримкою!»


Андрій Котлюк, журналіст газети «Волинь POST», у колонці автора написав:

«Для алкоголіків – це чергова нагода бухнути за здоров'я своїх жінок, матерів, коханок... Хоча ніколи не бачив логіки у процесі, коли шкодять своєму здоров'ю, водночас бажаючи його іншим людям. Для торговців квітів – заробити «нехілого бабулєса», мало не в два рази збільшивши ціни на букети. Для чоловіків – геморой у вигляді пошуку подарунків, в результаті зазвичай дарують всілякий непотріб типу рамок для фото, дешевої косметики тощо. Для жінок цей день, можливо, й приємний, але не розумію в чому саме: приймати цілий день привітання, більшість з яких – не щирі?»


Олег Тягнибок, лідер партії «Свобода»,
на одному з вітчизняних телеканалів сказав:

«8 Березня є «радянським збоченням», крім того, у той час прищеплювали, що саме 8 Березня треба винести сміття, помити посуд. Це якесь демонстративне нехтування жінкою, ставлення не як до партнера, друга чи матері, а як до якогось раба, який раз на рік може мати відпочинок».


Яких би критичних думок щодо святкування цього дня не було, ми вітаємо Вас, шановні жінки, із цим передусім теплим в усіх сенсах святом весни. Адже ви –– це найкраще та найгарніше, що може бути в чоловіка. Ви – чудові мами, адже народжуєте і виховуєте дітей. Бажаємо вам завжди бути щасливими та коханими! Нехай поруч з вами будуть справжні чоловіки, які оберігатимуть від усіх негод. Зустрічайте кожний день з посмішкою, з радістю та щиросердечним спокоєм!

 

Галина Риган, Ярміла Гармасій,
студентки ІІ курсу відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416