Вчимося на практиці

Апарат для запису голосу

Оскільки темою практичного заняття були саме технічні особливості підготовки радіопрограм, викладачі дисципліни «Технічні засоби журналістики» Іван Іванович Бабущак і Яна Романівна Зизич вирішили, що найдоступніше про всі таємниці радіомайстерні зможе розповісти той, хто живе і працює у цій атмосфері вже не один рік. Гідом був завідувач редакції радіопрограм «Тиса FM» Євген Тичина.

Євген Тичина

Радійник показав спудеям декілька студій: ефірну, оркестрову, апаратну та ту, де, власне, відбувається запис радіопрограм. Найбільше вразила всіх саме оркестрова студія, адже вона надзвичайно простора і у плані акустики є однією з найбільш якісних в області. Сьогодні, на жаль, вона не працює, а використовується на мінімум своїх можливостей. Хоча у планах є зробити з неї студію, де би знімали радіотелевізійні проекти, але це вже після ремонту.

Саме тут студенти на власні очі могли простежити еволюцію радіомагнітофонів, побачити і навіть трошки «погратися» з мікшерним пультом 40-их років минулого століття, уявити, як колись працювали радійники. У центральній апаратній студії першокурсники могли побачити угорське обладнання, яке до цього часу якісно функціонує.

Студенти зацікавлено слухають

В ефірній студії студенти спостерігали за виробничим процесом. Команда радійників «Тиси FM» радо прийняла першокурсників, всі відчули теплу атмосферу й затишок колективу.

Журналісти розповіли про особливості музичного формату радіостанції, згадали відомих музикантів, що побували у студії. Спочатку показали, у яких умовах проходить ефір. Також першачки дізналися про можливості програми, яка контролює випуск всього, що згодом виходить  у радіоефір: музику, джинґли, рекламу тощо.

Олеся Матій

Майбутнім журналістам було неабияк цікаво побачити все, з чим, можливо, їм доведеться працювати після отримання диплому. Це підтвердила студентка-першокурсниця Олеся Матій: «Сьогодні ми завітали до телерадіостудії "Тиса-1" у рамках практичного заняття із технічних засобів журналістики. Побачили справді багато цікавого: сучасне студійне обладнання й раритетні апарати, які можна назвати уже музейними експонатами. На лекційних заняттях ми говорили про радійне обладнання, але побачити все на власні очі набагато цікавіше, та й сприймається краще. Ми мали нагоду побачити і студійну атмосферу під час прямого ефіру, оцінити умови, у яких працюють журналісти-радійники. Це справді цікаво, адже кожен з нас вже міг для себе зрозуміти, чи хотів би він працювати саме у цій галузі журналістики».

Аттіла Ерделі

Своїми враженнями поділився і студент відділення журналістики Аттіла Ерделі: «Мені тут дуже сподобалось. Дізнався багато нового і цікавого для себе. Дякую нашим викладачам, які організували нам цю екскурсію. Після побаченого замислююсь над тим, чи не піти би працювати на радіо».

Звичайно, такі пари подобаються всі. Ясна річ, що теорія, підкріплена практикою, дає студентові багато користі. Тому сьогодні журналістам неабияк пощастило, адже вони відкрили для себе те, що їм згодом обов’язково знадобиться.

Після завершення екскурсії студентам побажали прийти знову, але вже в новій ролі – працівників.

Олександра Балог, Олег Микита,
студенти 1 курсу відділення журналістики

Фото Олесі Матій

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416