В Ужгороді журналістики вчили ФРІшники


Працює медіа-школа, організована Фундацією регіональних ініціатив (ФРІ)

23–24 листопада в прес-центрі «Нове Закарпаття» відбулися тренінги в медіа-школі, організованій Фундацією регіональних ініціатив (ФРІ).

«Мета школи проста – дати людям знання. Адже слухачі мали змогу почути лекції на теми, про які мало говорять або й не говорять в університетах. Кожен відвідувач мав змогу почерпнути щось для себе, – розповідає організаторка ФРІ медіа-школи Ольга Беца. – Подібні навчання в Ужгороді ми вже організовували неодноразово, проте саме медіа-школа відбулася вперше. Досвід ми перейняли від інших українських міст, зокрема Львова та Києва. Плануємо продовжувати таку практику. Сподіваюся, що наші заходи збиратимуть усе більше й більше охочих вчитися». А охочих було немало: і досвідчені журналісти, і студенти відділення журналістики, і навіть учні зі шкіл.


Наталія Зотова

Почали працювати суботнього ранку, з 10 години. Першу лекцію прочитала власкор телеканалу «1+1» Наталія Зотова. Тема – «Традиційні ЗМІ: як працюють і чи живі». Досвідчена журналістка вважає, що в майбутньому читати газету буде модно. І наголосила: щоб стати успішним журналістом, треба бути універсальним: знати працювати як на камеру, так і з камерою, вміти монтувати тощо.


Томаш Деяк

Після 10-хвилинної кави-брейк, об 11:40, спікером став Томаш Деяк – журналіст, копірайтер. Від розповідав про легкий старт у копірайтингу (написання рекламних і презентаційних текстів товару, компанії, послуг тощо) й про чітке позиціонування веб-сайтів. Зауважив, що місячна зарплата вправного копірайтера становить 3000–5000 грн, при цьому він повинен працювати 6 годин на добу, 5 днів на тиждень. Один із способів доброго старту в копірайтингу – почати зі спеціалізованих форумів, де за рахунок відгуків зростає ваш рейтинг. Відтак піднімаються ціни на ваш текст, але збільшується й конкуренція. Початківцям порадив не спішити гнатися за заробітком – ліпше запропонувати написати текст за позитивний відгук.


Юлія Кушнір

Після перерви на обід, о 14 годині, з темою «Блогерство: як зробити так, аби ваш блог читали» виступила блогерка Юлія Кушнір з Івано-Франківська. «Блог починається з вас. Гроші не мають бути першопричиною створення веб-щоденника. Блог потребує чіткості, лаконічності, креативності, інноваційності, постійності», – зауважила лекторка. Для вдалого блогу, на її думку, потрібно:

  • бути собою;
  • не боятись «красти» інформацію в інших;
  • привертати увагу;
  • викликати емоції читача;
  • упаковувати зміст.

Наприкінці свого повідомлення пані Юлія показала інфографіку зі статистикою, яка, зокрема, свідчить, що з 5 блогерів – 2 жінок.


Росана Бісьмак

На завершення першого дня занять слухали головного редактора інтернет-видання «Varosh» Росану Бісьмак: «Навіщо вам соцмережі, коли запускаєте власний сайт ЗМІ».


Ольга Перехрест

У неділю першу лекцію мала Ольга Перехрест (член львівської ФРІ) на тему «Нові медіа». Ішлося про соціальні мережі. Лекторка рекомендує: якщо є якась подія, захід, на які хочете зібрати якнайбільше народу, то слід написати про це у twitter, vkontakte, facebook. Хоч не все так просто, адже треба знати, як писати, щоб людям захотілося прийти, не соромитися звертатися по допомогу до адмінів пабліків з багатьма підписниками. Важливий ілюстративний матеріал, адже мало хто вхопиться за «сухий» текст. Обов’язково слід використовувати хештеги (ключові слова, яким передує символ «#»).

Львів’янка Олена Совин продовжила тему лекцією «Як правильно та доцільно використовувати час у соцмережах». Вона навела, зокрема найпоширеніші причини реєстрації в соціальних мережах: 1) стати популярним; 2) мати засіб зручної комунікації; 3) отримувати цікаву й корисну інформацію; 4) підтримувати зв’язок з найближчими людьми; 5) монетизувати аудиторію; 5) доносити власні ідеї.


Валентин Кузан

Останнім виступив фотограф Валентин Кузан, який поділився з присутніми «Особливостями якісного репортажу». Наголосив, між іншим, на важливості світла, без якого якісного фото не створиш. Більшість часу переглядали світлини відомих майстрів, а Валентин Кузан коментував, ділячись і своїми секретами, як зробити якісне фото.

Після закінчення роботи медіа-школи кожен мав змогу поспілкуватися з лекторами й з колегами, поділитися враженнями, дістати пораду…

Владислав ЧИЖИЧ,
студент І курсу відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416