У пресклубі молодого журналіста свої книги презентували Тетяна Грицищук та Ілля Шманько

06.10.2021
vpadmin

5 жовтня в Ужгородському університеті відбулася презентація книги відомої закарпатської журналістки Тетяни Грицищук – «Іду до людей». Це видання про рідний для авторки край, людей які тут живуть, їхні звичаї, традиції, побут. Медійниця розповіла також про свій шлях до журналістської творчості.

«Народилася я в Малому Раковці. Закінчила філологічний факультет Ужгородського державного університету, куди змогла вступити лише з другого разу, – розповідає пані Тетяна. – Навчатися було важко: предметів багато, викладачі вимогливі, потрібно було відвідувати кожну пару. Коли закінчила університет, отримала диплом вчителя, пішла працювати до школи. Часи були складні, вчителям затримували заробітню плату по пів року. Потрібно було шукати інші джерела заробітку. Знайомий порадив звернутися до редакції газети «Молодь Закарпаття», де була вільна вакансія кореспондента. Першою публікацією став матеріал про моє село, який я переписувала шість разів. Вручну. Спершу було страшно, адже доводилося опановувати зовсім не свою спеціальність. Але надалі я почала писати більше. Працювала й продовжую працювати в багатьох виданнях. Журналіст – це дуже часто посередник між героєм і читачем, тому важливо вміти налагодити контакт. Журналістиці на Закарпатті складно, зокрема й тому, що в нас слабка економіка. Завжди треба гроші – на техніку, зарплати для коректорів, кореспондентів та інших працівників, однак така діяльність є цікавою й потрібною в сучасному світі».

Про свою творчу працю розповів й Ілля Шманько. Також представив присутнім свою книгу «Не зрікаючись любові до України. Життєпис Юрія Бадзя». Це історія про літературознавця, публіциста й громадського діяча, над якою автор працював більше двох років. Юрій Бадзьо – уродженець Мукачівщини. Тривалий час працював учителем у школі, але через антирадянські погляди його звільнили й засудили до 12 років позбавлення волі. Помер науковець 2018 року. Сам автор говорить про свою книгу так: «Разом із колегами ми вирішили підготувати працю для збереження пам’яті про непересічну особистість, дисидента, освітянина, шістдесятника, політв’язня, громадського діяча –  Юрія Васильовича Бадзя. Два роки я збирав матеріал, який надавали мої приятелі і знайомі. Підсумком спільної діяльності врешті й стало видання цієї книжки».

Після заходу охочі мали змогу ближче поспілкуватися з авторами, придбати книгу Тетяни Грицищук з автографом.

Макс Пушкар,
студент першого курсу відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416