Медійники, експерти, викладачі та студенти з Ужгорода і Києва дискутували про якісну журналістику

23 листопада у малій залі ректорату УжНУ відбулася дискусія «Стандарти та саморегуляція: як зберегти якісну журналістику для суспільства?». Захід тривав у двох форматах: онлайн і офлайн. Модерували обговорення актуальних медійних проблем співзасновник Громадського радіо, голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов та декан філологічного факультету УжНУ, доктор наук із соціальних комунікацій, професор кафедри журналістики Юрій Бідзіля.

До обговорення долучилися відомі журналісти, редактори, викладачі, представники Інституту масової інформації, студенти кафедри журналістики тощо. Основну увагу приділили питанням якісної журналістики,  дотриманню стандартів, можливостям саморегулювання преси, запровадженню професійних журналістських документів тощо. Студенти молодших курсів відділення журналістики, присутні на заході, мали нагоду більше дізнатися про важливість дисциплін «Медіаправо» та «Медіаетика», які вивчають на бакалавраті.

Дискусію відкрила проректорка УжНУ, професорка Мирослава Лендьел. Обговорення тривало за кількома напрямками. Так, про взаємодію ЗМІ, суду, прокуратури, поліції та інших органів державної влади висловилися заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, заступник начальника Територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області Дмитро Безкровний та речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк. Так, Катерина розповіла, що журналісти інколи неуважні щодо посад, функцій працівників прокуратури або прагнуть здобути інформацію, яку не можна висвітлювати: «Ми завжди заретушовуємо обличчя в своїх публікаціях. ЗМІ інколи нехтують цим, публікують фото не замальовуючи, називають прізвища, імена тощо, чого ми собі дозволити не можемо. Із особливою ретельністю варто підходити до висвітлення тем дітей».

Маніпулятивні явища крізь призму журналістської етики, акцентуючи на нещодавньому дослідженні, продемонстрував представник ІМІ в Закарпатській області Ярослав Гулан. Доповнила його виступ голова Ужгородського прес-клубу Ірина Бреза.

Про репутацію в ЗМІ як інструмент формування та збереження довіри аудиторії на прикладі Суспільного мовника Закарпаття розповів Євген Тичина – продюсер АТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція». До дискусії долучився й Мирослав Поляковський – менеджер філії АТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція».

Не менш важливою частиною було обговорення проблем функціонування якісних медіа та монетизації. Розкрили його директор телеканалу «TV21 Ungvar», депутат міськради – Золтан Кулін, головна редакторка телеканалу «TV21 Ungvar» – Тетяна Вашаргелі та головна редакторка онлайн-журналу «Varosh» Росана Тужанська. Вона поділилася досвідом роботи незалежного видання.

«Медіа – це не тільки сайти, телебачення, радіо. Медіа – це і соцмережі, і блоги. Дуже часто люди, які там працюють, також називають себе журналістами, чим псують репутацію професійним працівникам медіа. Тому виникає питання диференціювання, створення певного переліку якісних ЗМІ, що працюють із дотриманням журналістської етики, стандартів, створюють якісний контент», – вважає пані Росана. Вона розповіла, що онлайн-журнал «Varosh» функціонує за рахунок ґрантів і рекламних матеріалів, не залежить від держави чи політиків. Таких медіа в Україні небагато. «На Закарпатті доволі упереджене ставлення до рекламної діяльності видань, тому що за рекламу часто сприймають політичну  немарковану «джинсу» тощо. Ми з таким не працюємо принципово. Вся наша реклама є маркованою, підписаною за стандартами. І це теж дуже важлива складова монетизації медіа. Реклама – це не те, за що має бути соромно. Якщо вона зроблена фахово, позначена, промаркована, то це, навпаки, чудовий приклад кооперації медіа та підприємців», – пояснила редакторка.

Про особливості викладання медіаетики на відділенні журналістики розповів доцент кафедри журналістики Василь Шаркань. Представив платформу «ДисКурс», де студенти можуть здобувати знання з медіаетики.

Загалом дискусія була дуже інформативною, корисною для всіх учасників. Кілька разів упродовж заходу спікери поверталися до питань журналістських посвідчень, створення бази професійних медійників, дотримання стандартів та етичної професійної поведінки журналістів. Голова КЖЕ Андрій Куликов запропонував об’єднати зусилля якісних незалежних видань. Виникла ідея проведення тренінгів у редакціях, обмін досвідом між медійниками УжНУ та журналістами-практиками. А закінчилася дискусія підписанням меморандуму між університетом та Комісією з журналістської етики.

Марія Ключак, Евеліна Чорій, студентки відділення журналістики,

фото Володимира Тарасюка

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416