Чому студентам-журналістам важливо вивчати англійську мову?

27.11.2020
Наталія Толочко

Нам часто розповідають про важливість вивчення англійської мови. Справді, якщо хочемо досягти успіху в житті, то незалежно від того, чим зараз займаємося і який фах опановуємо, знання англійської завжди будуть конкурентною перевагою. Однак для журналістів роль англійської мови надважлива, оскільки допомагає їм на всіх етапах пошуку й опрацювання інформації, під час комунікації з людьми, але не всі, на жаль, це розуміють.

Ми запитали в кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри іноземних мов УжНУ Сільвії Шпеник, яка викладає англійську мову студентам-журналістам, про важливість іноземної мови для майбутнього працівника медіасфери. Ось які переваги вивчення внглійської назвала Сільвія Золтанівна:

– Журналістом можна бути навіть без знання англійської мови. Але бути хорошим журналістом – практично неможливо.

Де працює журналіст? – У сфері інформації. Він має зробити свій вибір: або працювати у місцевій газеті з невеликим накладом, або дізнаватися про події чи новини першим і повідомляти їх широкій аудиторії.

Але чому саме англійська?

По-перше, це мова інформаційного простору і саме тому хороший журналіст повинен орієнтуватися в цьому просторі на рівні з носіями мови. Тобто вміти знаходити інформацію – замало. Її потрібно правильно зрозуміти.

По-друге, журналісти повинні моніторити ЗМІ інших держав, щоб люди дізнавалися найсвіжішу й найважливішу інформацію. А це потрібно робити швидко. І знову – без знання англійської це неможливо.

По-третє, перед написанням статті журналіст ретельно опрацьовує весь матеріал, щоб уникнути подачі недостовірних фактів або навіть фейкових новин. Для цього потрібно читати про все, що доступно в інтернеті з певної теми чи події, і бажано читати мовою оригіналу. Тому для медійників вивчення англійської є набагато важливішим, ніж може здатися на перший погляд.

Крім навчання в університеті, журналістам можна і потрібно самостійно вивчати та вдосконалювати англійську. Пропонуємо кілька дієвих порад для покращення мовного рівня, що вимагають насамперед мотивації і є переважно безкоштовними.

  1. Запишіться на англомовні курси чи в спеціальну школу. Заняття здебільшого відбуваються два рази на тиждень по годині. Візьміть до уваги, що регулярність дуже важлива для вивчення мови.
  2. Якщо немає можливості відвідувати заняття в мовних школах, тоді долучайтеся до розмовних клубів. Вони здебільшого безкоштовні. Учасники раз на тиждень обговорюють цікаві теми, зокрема з носіями мови.
  3. Встановіть собі додаток на телефон для вивчення англійської. До прикладу, «Duolingo», «Lingva.Skills» або «Quizlet».
  4. Знайдіть інтернет-друга, який вільно спілкується мовою та спілкуйтеся з ним. Ви дізнаєтеся багато цікавих сленгових слів та відчуєте, як звучить розмовна англійська.
  5. Якщо ви думаєте, що опановувати англійську мову – нудно, то ви помиляєтесь. Для вивчення вам знадобляться не тільки словники і книги з граматики, а й гобі. Ви любите слухати музику? – То знаходьте тексти улюблених англійських пісень і просто наспівуйте. Переглядайте фільми з субтитрами. Якщо у вас низький рівень, можна розпочати з мультфільмів.
  6. Журналістам особливо корисно читати статті англійською мовою авторитетних світових видань, наприклад, «The Times», «BBC», «The Guardian» та інших.
  7. Читайте книги англійською, якщо маєте хоч мінімальні знання мови. Шукайте значення слів у словниках і перекладайте. Це допоможе використовувати слова у правильному контексті.
  8. Ще один простий і дієвий лайфгак – підписатися на блогерів, які поширюють свій контент англійською мовою.
  9. Будьте активними та беріть участь у різних ґрантах, наукових, освітніх проєктах, наприклад, Erasmus+. Більше можливостей запропоновано на сайті УжНУ.
  10. Змініть у налаштуваннях мову вашого ґаджета на англійську. Так буде легше вивчити і запам’ятати слова зі сфери техніки. Це теж розширює словниковий запас.

Отже, якщо ми хочемо стати хорошим журналістом, то знання англійської мови є нашим ключем до успіху, адже перед нами відкриваються нові можливості та перспективи. Вивчаючи англійську мову сьогодні, ми робимо внесок у наше майбутнє.

Анастасія Пида, студентка відділення журналістики

Головне фото з мережі

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416