Першокурсники-журналісти поділилися враженнями від світу вебтехнологій

Дисципліна «Вебтехнології у ЗМК»… Побачивши цю назву у розкладі на початку курсу, ми й уявити не могли, яка робота чекає нас протягом семестру. Саме цей предмет, впродовж якого поряд з нами були доцент В.В.Шаркань і старший викладач В.І.Путрашик, допоміг нам поринути у світ онлайн-журналістики і створити власний сайт. Протягом семестру ми спробували себе у різних ролях: модератора, головного редактора, були авторами і навіть дизайнерами – починаючи від назви проєкту «ReadArt» і закінчуючи добором колористики найменших деталей сайту.

Під час захисту-презентації здобутків першокурсників з дисципліни «Вебтехнології у ЗМК»
Під час захисту-презентації здобутків першокурсників з дисципліни «Вебтехнології у ЗМК»

Що ж таке ReadArt?

ReadArt – це не просто черговий сайт із сотні тисяч чи навіть мільйонів інтернет-ресурсів у світі. Це частинка нас самих, адже кожен вклав себе у створення цього проєкту. Це місце, куди кожен може зайти й поринути у світ мистецтва.

Чому саме мистецтво?

Як казав Альберт Ейнштейн: «Мистецтво – вираження найглибших думок найпростішим способом». Ми сучасна й прогресивна молодь, так звані зумери. І прагнемо до самовираження. А як це ще можна зробити, як не через мистецтво? Тут відкрита безмежна платформа для креативної творчості. Кожен має можливість не лише поділитися новою й незвичайною інформацією, а й зробити це креативно – за допомогою можливостей власного онлайн-ресурсу.

На нашому ReadArtі – найрізноманітніші рубрики: «Література», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво», «Фотомистецтво» та ін. Завдяки такому різноплановому вибору, кожен має можливість знайти щось цікаве для себе. Зручна навігація допомагає перейти на публікації та переглянути цікаві статті медійників-початківців.

Над оформленням і змістовим наповненням сайту працює редакторська команда з п’яти журналістів.

Головний редактор Максим Пушкар:

– Наш сайт я б порівняв із кімнатою з багатьма дверима. Всі ведуть у якийсь новий, досі незвіданий та невивчений світ мистецтва. І наше завдання як редакторської команди – наповнювати кожен із цих світів цікавою та якісною інформацією, чим ми й займалися впродовж вивчення курсу вебтехнологій. Спочатку кожен з нас нагадував незрячу людину, яку висадили в центрі невідомого їй міста,  і, тикаючи ціпком, вона намагається знайти шлях. Приблизно так робили й ми, адже до цього ніхто з нас не мав справу із системою керування вмістом «WordPress». Проте з часом, опановуючи все нові й нові нові знання, ми змогли знайти свій шлях та створили власний сайт ReadArt. Багато хто робив новинні сайти, та це, як на мене, обмежує можливості, адже ти залежиш від подій. Тому ми вирішили створити мистецький ресурс, який би відкривав нам можливості до креативу. За час роботи ReadArt став не просто сайтом, а цілою маленькою історією, яка, сподіваюся, продовжиться і в майбутньому.

Людмила Майор:

– Завдяки дисципліні «Вебтехнології» ми з однокурсниками здобули багато знань зі сфери онлайн-журналістики. Провчившись лише пів року, вже можемо активно публікувати власні роботи. На сайті є понад 20 наших публікацій на різні теми. Ми вчилися верстати, використовуючи різні плагіни, щоб якісно і цікаво подавати матеріал. Скажімо, для фоторепортажу «Осінній Ужгород» опановували шордкод, за допомогою якого можна створити карусель зображень. У свої публікації ми додавали фото та відео, цитати та покликання, відповідно їх оформлюючи. Відвідавши ReadArt, можна дізнатися багато цікавого.

 

 Марія Ключак:

 – З самого початку наш сайт був абсолютно шаблонним. Не було ніякої «родзинки». Потім, завдяки навичкам, здобутим на парах, почали з’являтись перші матеріали. За час проходження курсу ми опановували форматування тексту онлайн, вчилися додавати на сторінки різні віджети, працювати з кодами, міняти кольори вставок, колонок, змінювати фон. Все виявилося простіше, ніж здавалося на перший погляд.

Особливо корисними стали навички роботи з плагіном «Shortcodes Ultimate» – він допоміг зі стилізацією певних елементів, оформленням цитат, створенням кнопок з гіперлінками на інші сайти та безліччю інших корисних функцій. Загалом, курс виявився  цікавим, інформативним і допоміг поліпшити навички роботи з текстами і зображеннями. Тож чекаємо на продовження у другому семестрі!

Рената Яцко:

 –Наш сайт, ReadArt, спеціалізується на висвітленні різних видів мистецтва, має свій логотип і оформлення. На головній сторінці можна знайти короткі біографії авторів та посилання на їхні особисті сторінки в соціальній мережі Інстаграм. Також в майбутньому плануємо відкрити особисті блоги редакторів сайту. Кожен адміністратор має закріплену за ним категорію мистецтва, і саме на цю тематику пише та публікує статті. Я, зокрема, писала про архітектурне мистецтво,  створила проєкт про різні куточки Закарпаття. Завдання були виконані з використанням різних можливостей сайту, які значно розширені за допомогою плагіна шорткодів. Загалом «ReadArt» має цілісний і якісний вигляд, який, думаю, вартий уваги кожного поціновувача мистецтва.

Сергій Микович:

– Для мене ReadArt став проєктом, у який я вклав частинку себе і від якого взяв часточку для себе. Я давно хотів створити власний сайт, ще до вступу до університету, але не мав відповідних навичок. На заняттях курсу «Вебтехнології у ЗМК» я зумів навчитися всього того, чого так давно прагнув: працювати з кодом і таблицями стилів CSS, публікувати власні матеріали, розбиратися з плагінами, опанувати можливості  мультимедіа – все це накрило мене одним великим потоком, у якому перебуваю й досі. ReadArt – це вже не просто сайт, це сім’я, хай як  гіперболізовано це, може, прозвучить.

Наостанок хотілося б додати: ReadArt – це сайт, у якому  відображене наше  світобачення й сучасний погляд на мистецтво.

 Заходь на ReadArt та читай скільки влізе!

Редакторська команда сайту

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416