Скільки потрібно студенту для щастя

23.10.2022
moderator

Після закінчення школи у випускників починається новий етап - «Cтудент». Корабель у самостійне свідоме життя відправляється з причалу «Відповідальність». Першокурсники беруть усе у свої руки і власними силами працюють над майбутнім. Одним із вагомих і складних аспектів дорослішання є вміння грамотно розпоряджатися фінансами.

Тому ми провели невелике дослідження й опитали трьох студенток УжНУ  про їхні витрати. Нам вдалося знайти людей, які на тиждень отримують однакову суму, 600 гривень, щоб дізнатися, чи вистачає їм цих коштів та як вони їх розподіляють.

Вікторія Рудюк

Вікторія Рудюк, яка проживає у Львівській області:

 - Я обожнюю знайомитись із новими людьми. Часто отримую запрошення на каву, від яких не можу відмовитися (кава в Ужгороді й справді смачна). Щовихідних я їжджу додому і, на щастя,  мені не доводиться економити гроші, аби без проблем купити квиток, адже маю старшу сестру, яка ну дуже мене любить (сміється). Тому  на тиждень я витрачаю приблизно 600 гривень, в основному на продукти та  прогулянки з друзями.

Юлія Король

Жителька Ужгорода Юлія Король:

- На початку тижня батьки виділяють мені кишенькові гроші, якими я можу розпоряджатись як завгодно. Це завжди 600 гривень, і їх зазвичай вистачає. Але зараз у  мене є ціль - замінити свій старенький телефон на новішу версію, тому економлю, наскільки це можливо. За тиждень мені вдається відкласти 300 гривень (а якщо постараюся, то й більше!). Пощастило також, напевно, із тим, що я мешкаю вдома й не плачу за гуртожиток, не готую для себе й не повинна купляти продукти, аби протриматися тиждень.

Каріна Каптур

Каріна Каптур

студентка з Хуста, яка орендує квартиру, але, на відміну від Вікторії, не так часто їздить додому:

- Мені немає сенсу відвідувати батьків щотижня, оскільки ми вчимося по суботах, а їхати на один день – довго і складно, тому я залишаюся на вихідні тут. Але щосуботи мама надсилає мені продукти і все необхідне, так що на тиждень мені абсолютно вистачає 600 гривень.

   Аналізуючи відповіді трьох студенток, ми знайшли спільне й відмінне. Серед спільного: всі три – першокурсниці, які не мають інших джерел доходу, окрім виділених батьками коштів, кожна з них вчиться давати собі раду з фінансами.

   Щодо відмінного, то це стиль життя, місце проживання, характери дівчат та інші обставини, які впливають на доходи й витрати. Якщо, припустімо, Вікторія тричі на тиждень відвідує кав’ярню з друзями, то за цей час вона витрачає ті кошти, які вдається заощадити Юлії на новий смартфон. Каріна живе у квартирі і, здавалося б, це те ж саме, що в гуртожитку, проте, враховуючи, що щотижня рідні висилають їй продукти, то сума, яку вона могла б потенційно витратити на покупки, заощаджується.

Щоб охопити більшу частину студентів, ми провели ще одне опитування – у телеграм-групі четвертого гуртожитку, у якому взяли участь 87 студентів, і з’ясували, що в середньому студенти на тиждень витрачають від 600 до 800 гривень.

Основні витрати – це продукти харчування, особливо  кава, проїзд у громадських транспортах і побутові засоби. При чому, студенти, які вчаться у Новому районі і доїжджають туди щодня, в тиждень виділяють 144 гривні лише на проїзд.

Підсумовуючи наше мінідослідження, можна зробити висновок, що студентам для щастя потрібно небагато – 600 гривень та кава, аби змогти вміло керувати своїми фінансами і вчитись самодисципліні на майбутнє.

Тетяна Білинець, студентка 4 курсу кафедри журналістики

Головне фото з сайту Unsplash.com

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416