УжНУ – урок життя впродовж 70 років

17.10.2015
zoya

https://mediadep.uzhnu.edu.ua/_foto_xronika/2015/21globus/unnamed111.jpg
Нещодавно Ужгородський національний університет відсвяткував 70-ліття. Виш є гордістю Ужгорода, всіх, хто працює чи навчається в цьому закладі, підніс його славу, збагатив традиції та заклав фундамент на майбутнє. За час існування УжНУ достойну освіту в його стінах здобули тисячі спеціалістів. Як усе починалося…

19 липня 1945 року Рада народних комісарів УРСР та ЦК КП(б)У ухвалили постанову, прийняту в жовтні того ж року, про відкриття в Ужгороді першого державного університету. Спочатку запрацювали підготовчі курси, а з 1 лютого 1946 року за парти сіли понад близько сорока студенів з різних міст і сіл України. Навчальний процес почався на таких факультетах: історико-філологічному, біологічному та медичному.

1 липня 1946 року вже було сформовано  15 кафедр, де працювали 42 викладачі, серед них – один професор, 9 доцентів, 14 старших викладачів, 11 викладачів, 8 асистентів. Відкриття університету в Ужгороді деякі зарубіжні ЗМІ тоді намагалася заперечити, применшити його статус:писали, що в обласному центрі заснували гімназію, яку місцеве населення назвало університетом.

Проте заклад підтверджував свій  високий рейтинг відповідним рівнем освіти, досягненнями в науці, прагненням до прогресу.

Гідне продовження

Університет продовжує плідно працювати і в XXI столітті. Особливістю УжНУ є органічна єдність освітнього процесу та наукових досліджень. Підтримка цього нерозривного зв’язку дозволяє вишу бути провідним серед закарпатських вищих навчальних закладів. Завдяки багатьом програмам співробітництва з провідними національними та міжнародними науково-дослідницькими установами, університет допомагає студентам опанувати ази прогресивних технологій. Окрім цього,  популяризує науку, активно розвиває сучасну культуру, реалізує закладену в понятті «альма-матер» просвітницьку функцію.

Сьогодні в структурі вишу 21  факультет. Гордість навчального закладу– близько150 докторів наук, професорів, 700 кандидатів наук, доцентів, а також 12 лауреатів Державних премій, 57 заслужених діячів, 2 члени-кореспонденти Національної академії наук, 2 члени-кореспонденти державних галузевих академій наук України.

Тож УжНУ пишається своєю 70-річною славетною історією, науковими здобутками, класичними освітніми традиціями, активною міжнародною діяльністю,талановитими вихованцями й видатними вченими.

Ювілей

До 70-річчя студенти та викладачі зробили подарунок рідному навчальному закладу й упродовж  кількох днів провели чимало  заходів на честь вишу: наукові конференції, презентації, відкриття лабораторій та кабінетів, зустрічі з іноземними гостями тощо. Потім у рамках відзначення ювілею відбулася урочиста концертно-розважальна програма «Святкуємо разом день народження УжНУ».

Основні заходи відбулися 15 жовтня. Напередодні  було підписано низку угод про співпрацю з навчальними закладами країн-партнерів. Зокрема 12 жовтня — угоду про співпрацю з університетом прикладних наук Дармштадта (Німеччина), яка сприятиме обміну досвідом у сфері соціальної роботи між відповідними кафедрами двох вишів. За словами доцента кафедри соціології та соціальної роботи Зіти Баторі-Тарці,  зв’язки з німецькими колегами фактично налагоджені ще 2012 року, коли ужгородські студенти й викладачі побували з навчально-ознайомчою метою в університеті Дармштадта.

13 жовтня Ужгородський національний університет підписав Угоду про співпрацю з  університетом Миколаса Ромеріса (Литва). Того ж дня перед будівлею ректорату відбулося ще й урочисте відкриття пам'ятного знака  «Наука і Всесвіт»,Автором  є Олексій Шамшура (відомий також скульптурою на вул. Корзо — глобусом Ужгорода). Олексій розповів, що його витвір інтерпретує планету Земля з її континентами, а основним задумом було зобразити саме місто, від якого  всією планетою розбігаються промені: «Вони — уособлення наших студентів, котрі так само розлітаються світом, покидаючи рідну альма-матер».

До свого 70-річчя УжНУ відкрив також «шкалу часу» — інтерактивну історію власного створення й розвитку. Це стане своєрідним  університетським літописом — від заснування до сьогодення. Над цим проектом уміло попрацював Центр інформаційних  технологій під керівництвом Олександра Дубіва. Таким чином виш став одним із перших закладів Закарпаття, який відтепер матиме історичний «таймлайн».

Вікторія КУЗІВА, студентка курсу відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416