Психологиня Міжнародної організації з міграції в Україні провела тренінг для студентів-медійників

10.05.2023
Анастасія Лабик

У рамках зустрічей у пресклубі молодого журналіста «Медіаперспективи» 9 травня для студентів відділення журналістики влаштували психологічний тренінг. Подія відбулася з ініціативи місії Міжнародної організації з міграції в Україні – представництва відповідного підрозділу ООН. Спікеркою виступила Оксана Круцюк – психологиня, тренерка у сфері психічного здоров’я. За кілька тижнів до цього студенти могли самостійно обрати із запропонованих тем ту, яка для них є найбільш цікавою. Медійники віддали перевагу «Превенції емоційного вигорання та роботі з його наслідками».

«Емоційне вигорання – це емоційне виснаження. Воно властиво всім людям, але найбільше тим, хто працює у сфері «людина-людина», тобто педагогам, лікаріям, соціальним робітникам та іншим. Одна з особливостей цих галузей – надмірна емпатійність, тобто співпереживання іншій людині», – зазначила пані Оксана.

Щоб вийти зі стану вигорання, потрібно дізнатися його причину. Як розповідає психологиня, у всіх народів ці причини різні, адже вони відрізняються історією, цінностями та мотивацією. Все це впливає на психологічний стан сучасного покоління, зокрема на такі явища, як синдром відмінника, перфекціонізм, самокритичність та болісна реакція на критику від інших.

Крім емпатійності, серед причин емоційного вигорання є також порівняння себе з іншими та страх зробити помилку через суспільний осуд. «Власна самокритика – це критика, інтегрована ззовні, зазвичай під впливом соціуму чи батьків. Особливо коли останні намагаються «докрутити» всі досягнення своєї дитини до ідеалу», – коментує спікерка й надає рецепт, як цього позбутися.

Прийом «радикального прийняття» – коли людина об’єктивно оцінює те, що в певних сферах вона не є ідеальною і приймає себе такою. Важливо не порівнювати себе з іншими. Можна лише з собою вчорашнім.

Пані Оксана запропонувала студентам виконати цікаву вправу, а саме написати по 5 пунктів «Я повинен…» та «Я хочу…». Після цього юні медійники порівнювали, що було зробити легше.

Щоб швидко перезавантажитися, психологиня радить провести день на природі, адже вона лікує. Важливим при цьому є дотримання трьох умов: бути наодинці, без ґаджетів і ні з ким не спілкуватися. Ще один спосіб – волонтерство, що є особливо актуальним і важливим під час війни. Таким чином ми відчуваємо свою важливість для інших.

Наприкінці тренінгу учасники виконали ще одну вправу під назвою «Колесо балансу». Намалювали на папері круг і розділили його на 8 частин, як пиріг. Кожна частина – це важлива сфера життя, наприклад, «робота», «сім’я», «фінанси», «хобі» та ін. Далі оцінювали, на скільки відсотків задоволені кожною галуззю, та замалювати пропорційну частинку «шматка пирога». Ця практика допомагає зрозуміти, над якими сферами варто краще попрацювати.

Анастасія Лабик

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416