Відмінники не завжди "ботани" – вони просто вміють планувати свій час

28.07.2013
oliab


Плануйте свій час!
Питання планування часу болить багатьом. Це стосується не тільки студентів. Але першокурсникам, у яких із вересня починається новий етап життя, потрібно пам’ятати: щоб все встигати, треба вміло планувати свій час. А от щоб його якомога раціональніше розпланувати, потрібно визначитись із цілями, яких хочете досягти. Здається, так просто, але чомусь не у всіх виходить з цим упоратися. Тоді потрібна допомога! А хто як не успішні студенти-відмінники можуть дати цінні поради!


Плануйте свій час!

Питання планування часу болить багатьом. Це стосується не тільки студентів. Але першокурсникам, у яких із вересня починається новий етап життя, потрібно пам’ятати: щоб все встигати, треба вміло планувати свій час. А от щоб його якомога раціональніше розпланувати, ¬потрібно визначитись із цілями, яких хочете досягти. Здається, так просто, але чомусь не у всіх виходить з цим упоратися. Тоді потрібна допомога! А хто як не успішні студенти-відмінники можуть дати цінні поради!


 


Олександра Артюхіна

Я відразу вирішила звернутися до випускниці, яку на відділенні журналістики знають усі, – це Олександра Артюхіна. Щоб встигати на першу пару, їй доводилося підлаштовуватися під графіки курсування електричок, поїздів та маршруток, а для цього прокидатися о 5:30. Під час навчання Олександра мала й інші заняття.

- Це був КВН, університетські заходи, спортивна зала... Бувало таке, що після пар йшла до бібліотеки, щоб наперед підготувати практичне заняття, потім бігла на збори щодо університетського чи факультетського заходу, потім відвідувала залу, а ввечері - на КВН.

Згадує, що часто не висипалась, вчилася ночами, але й від захоплень відмовлятися не хотіла. Вона розуміла, що здобуває знання не для когось, а для себе.

- Я знала, що тільки у моїх силах щось змінити у власному житті. І хочу запевнити першокурсників: щоб бути успішним студентом-відмінником, абсолютно не обов’язково "ботанити" днями і ночами.
А ось і цінні поради від Олександри – читайте і запам’ятовуйте!
- Не бійтесь оцих дорослих змін у житті. Так, навантаження буде більше, але якщо обраний фах до душі, то вони будуть у задоволення. І вчіться! Виконуйте всі завдання вчасно.
- Не бійтеся викладачів. Тепер уже, подорослішавши, розумію, що вони наші друзі. Так, остерігатися часом треба, але перш за все – це старші колеги, які мають певний досвід і, незважаючи на те, що часом суворі, хочуть для нас тільки найкращого.
- Подружіться із групою! Адже дружня творча атмосфера у колективі, у якому будете "жити" наступні 5 років, – це одна із стрижневих запорук успіху! А коли маєш підтримку друзів, то й вчитися легше і дозвілля можна весело проводити.
- Беріть участь у факультетському та університетському житті! Не будьте флегмами! Будучи у вирі подій, можна і себе реалізувати, і з цікавими людьми познайомитися, і набратися неоціненного досвіду! Знайдіть цікаве студентське заняття. Цілком можливо, що надалі воно не тільки допоможе вам у майбутньому, але й стане великою частиною вашого життя (як у мене КВН).
- Усі випробування – це досвід. Зустрічайте їх з усмішкою і позитивом! І, напевно, найскладніше: долайте власні лінощі! 🙂
- Відпочивайте і СПІТЬ! Не повторюйте моїх помиок. Зрозуміло, що завдань буде багато і часом доводитиметься засидітис допізна, але мізкам теж потрібен відпочинок. А сон – це один із основних кроків до здоров’я: буде здоров’я – буде все.


Ірина Левіна

А от Ірина Левіна, студентка-магістрантка, щоб встигнути зробити якнайбільше, все-таки економить на відпочинку. Та визначила для себе 2 золоті правила.

- По-перше, менше спати. Сон - це, звісно, класно, але виспатися можна як мінімум на вихідних, а, обмеживши свій сон хоча б до 5-6 годин на день, можна встигати набагато більше.
- По-друге, як не дивно, для того, аби якнайбільше встигати, треба завантажити себе купою завдань. Дивно, але коли ти маєш виконати якусь одну маленьку роботу за цілий день, ти будеш відкладати її на потім, врешті-решт так і не зробиш. А коли ти знаєш, що в тебе таких завдань на день штук 15-20, то ти не будеш втрачати ні хвилини, роблячи усе швидко і якісно.

Уже на другому курсі Ірина почала працювати, спочатку на одній роботі , а потім – на всіх чотирьох.

- Жахливо важко це все поєднувати, але тим не менше - усі ці роботи я знайшла за фахом.

Вона знала, для чого це робить, і йшла точно до поставленої цілі, що і вам раджу!

- Я хотіла стати журналістом, а для того, щоб дійнсо пробитися у світ журналістики, треба дуже і дуже багато працювати. Потрібно просто ставити перед собою чітку мету і йти до неї.


Наталія Каралкіна

Магістрантка Наталія Каралкіна теж не марнує часу. Навчається на стаціонарі відділення журналістики, здобуває ще й другу освіту на заочному відділені. З другого курсу працює журналістом закарпатського видання. Першокурсникам ж радить не пропустити один із найцінніших періодів їхнього навчання.

- Втраченого часу не наздогнати, а для студента-першокурсника найважливіший період – це перші півроку. Ще на початку навчання почула студентське правило: "спочатку ти працюєш на залікову, а згодом вона працює на тебе". Вкрай важливо встигати з усіма завданнями на початку, аби напрацювати звичку виконувати їх протягом усіх років навчання.

Секрет Наталії в тому, що улюбленою справою займається більше 30 хвилин на добу та всі заплановані справи записує в блокнот.

- Кажуть, що для улюбленого заняття щодня потрібно виділяти мінімум 30 хвилин, у мене виходить більше. Журналістика насправді потребує чимало часу, навіть у нічний період доби. Тому я регулярно записую перелік усіх справ на день у блокнот. Суттєво допомагає, особливо, коли вирушаєш з дому о сьомій ранку й повертаєшся ввечері. В такий спосіб залишається чимало додаткового часу. Раджу усім першокурсинкам сумлінно виконувати завдання, не лінуватися й обов'язково пробувати для себе щось нове. Якщо вам буде цікаво, то ви обов'язково знайдете час на все.

Думаю, вам достатньо прикладів студентів, які завдяки правильному плануванню часу змогли досягнути хороших результатів як у навчанні, так і в роботі. Скористайтеся порадами! Упевнена: вони вам дуже допоможуть. Головне – поставте перед собою бажані цілі та ЛЮБІТЬ те, що Ви робите! І все вийде!

Наталя Ігнаці, студентка відділення журналістики

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416