Майбутні журналісти, рекламісти і PR-ники взяли участь в інтерактивній лекції про виборчу систему

10.12.2017
oliab

7 грудня у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулася інтерактивна лекція громадської організації «Центр UA», яку проводив представник організації Андрій Андрушків. На лекцію завітали майбутні журналісти, рекламісти і піарники, політологи, історики та міжнародники. Такий захід відбувся вже у 63 містах України, і загалом його відвідали понад дві тисячі осіб.

Андрій Андрушків почав спілкування зі студентами із запитання,  що таке держава? Відтак процитував вислів Дугласа Норта: «Держава - це об’єднання громадян, коли громадяни віддають частину своїх ресурсів у вигляді податкової ренти для правління тим, кого вони обирають на демократичних виборах». Тоді лектор навів приклад із пляшкою води. Якщо її вартість 10 гривень, то, відповідно до закону «Про податок на додану вартість», ПДВ становить 20% суми товару, тож справжня ціна води – 8 грн. На цьому прикладі Андрій і розвивав лекцію, розповідаючи студентам, який шлях можуть мати ті 2 гривні у нашій державі.

Лектор акцентував увагу на тому, що неважливо, скільки ресурсів є в державі, набагато важливіше, як ними управляють. До прикладу, Венесуела має найбільший запас нафти у світі, та, за даними журналу «Економіст», саме у цій країні сьогодні голод. Або Центральна Африка має величезні поклади золота, однак її народ живе бідно.

Під час інтерактивної лекції Андрій Андрушків приділяв найбільше уваги виборчій системі в Україні, яка сьогодні є змішаною: складається з тих, кого обирають мажоритарно (225 депутатів), і тих, хто обирається за пропорційною системою із закритими партійними списками (225 депутатів). На конкретних прикладах він доводив низьку ефективність такого підходу. Лектор розповідав молоді про систему відкритих списків, яка, цілком можливо, буде запроваджена в Україні внаслідок реформи виборчої системи. Відкриті списки передбачають те, що виборцю будуть відомі прізвища всіх членів партії, за яку він голосує.

Представник ГО «Центр UA» вбачає проблему виборчої системи і в низькій явці громадян у день волевиявлення: якщо запитати присутніх у залі, чи підуть вони на наступні вибори, то 50% відповість «так». Але з тієї половини вибори відвідає лише 25%. Ще однією проблемою українців є погана політична пам'ять, продаж голосів за гречку, олію і дешевий чай чи за гроші. Як із цим боротися? Андрій Андрушків радить студентам більше цікавитися політикою, ніколи не продавати свій голос, бо ці гроші нечесний на руку політик і так собі поверне, а ще – відвідувати вибори, оскільки у день волевиявлення важливий кожен голос.

Аліна Мочан,
студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416