Стажування наших студентів у загальнонаціональних медіа – це реально!

17.11.2017
zoya
Даніїл Самсонов.
Даніїл Самсонов.

Як потрапити на стажування до центрального телеканалу, брати участь у ґрантових проектах, писати резюме й заповнювати аплікаційні форми для тренінгів розповів студентам відділення журналістики третьокурсник Даніїл Самсонов. Засідання відбулося 15 листопада у прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи».

Можливість стажування на відомому телеканалі «1+1», Даніїлу надав проект «Хаб медіа мобільності», який упродовж двох років реалізує Фундація «Суспільність» спільно з партнерами «Інтерньюз Україна» та «Детектор медіа» за підтримки Проекту «У-Медіа». Участь у проекті безкоштовна, крім того, учасників забезпечують проживанням, харчуванням, а також відшкодовують транспортні витрати. Цікаво, що кожен самостійно обирає редакцію, в якій хоче стажуватися.

Однак, аби стати учасником такого проекту, як і багатьох подібних, потрібно написати хорошого мотиваційного листа і додати до нього резюме. Данііл на власному досвіді, а також зважаючи на рекомендації фахівців, підготував поради для студентів щодо текстового наповнення документів, які зазвичай вимагають для участі в таких проектах. Порадив, зокрема, що не варто погано висловлюватися про редакцію чи університет, в якому навчаєтеся; скаржитися, що вас не цінують; не ставити нереалістичні чи пафосні цілі; говорити про те, що хочете переїхати до Києва. Вкрай важливо зазначити місця практики, роботи, оскільки пріоритет нерідко надається тим, хто вже має певний досвід.

Незважаючи на переконання колег, що на такі канали, як «1+1», «Інтер» та «СТБ» навіть не варто потикатися, Даніїл вирішив спробувати, – і не пошкодував! Тож після розповіді про можливості стажування, правила підготовки відповідних документів він продемонстрував у своїй презентації кілька світлин із закулісся телеканалу «1+1», серед яких були зображення центрального офісу, ТЖК (Телевізійно-журналістський комплекс), де зберігається вся техніка для зйомок сюжетів, кімнати для монтажу, студія «Сніданку», кімната для контролю над прямими ефірами.

Чимало розповів і про команду «Сніданку з «1+1», де й стажувався. А розповідати було про кого, адже над відомою програмою працює близько 60 осіб! Це журналісти, кореспонденти, редактори, випускові редактори, інформаційний продюсер, шеф-продюсер, креативний продюсер, гостьовий редактор, головний режисер, кожен з яких має свої функції, і несе відповідальність за свою роботу тощо. Випусковий редактор, до прикладу, з усіх запропонованих журналістами тем виокремлює найцікавіші, які варто висвітлювати. Креативний продюсер шукає і вдосконалює ідеї, а інформаційний – підбирає потенційних героїв для майбутнього сюжету. Режисер контролює вихід рубрик і навіть кожної картинки, що потрапляє до ефіру. Є й людина, яка відповідає окремо за титрування, погоду й гороскоп.

Кожен з команди має власну перепустку, звичайна людина потрапити на телеканал не може, та й не кожен працівник має доступ до всіх приміщень. Нею розраховуються за обід у їдальні, сканують перепустку й тоді, коли хтось бере техніку для знімання з ТЖК та навіть коли використовують принтер. Цікаво, що, на відміну від звичного для багатьох графіку роботи, працівники «Сніданку з 1+1» мають вихідні у п’ятницю та суботу. Це зумовлено тим, що програма, яка виходить в ефір у понеділок, готується в неділю, а коли подія потребує оперативного висвітлення, – її монтують навіть уночі.

На завершення засідання Даніїл продемонстрував кілька сюжетів, підготовлених у рамках стажування, та додав: «Потрапивши у редакцію як стажер, можна повноцінно виконувати всі функції працівника. Головне – проявляти ініціативу, адже все у наших руках».

Богдана Шмулига, студентка відділення журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416