Основні виклики студентів-першокурсників

24.10.2023
Наталія Толочко

Початок студентського життя завжди сповнений хвилюваннями, очікуваннями, випробуваннями й водночас новими знайомствами. Виклики здебільшого пов’язані з пристосуванням до університетського середовища, зокрема, правилами, яких потрібно дотримуватися, а також навчальним процесом.  

Розглянемо деякі причини, що можуть ускладнювати студентське життя:

1. Адаптація до нового середовища. Вступ до вишу зазвичай спонукає молодь переїздити до нового міста або країни. І хоча такий процес здається складним на початку, важливо розуміти, що все не так страшно, і людина звикає до всього.

2. Навчальне навантаження. Університетська програма більш складна, ніж шкільна. Першокурсники зіштовхуються з великою кількістю завдань, лекцій та семінарів, але є перевага – це допомагає їм стати більш самостійними, правильно розподіляти час і навчає критично мислити.

3. Соціум. Вступ до вишу супроводжується новими знайомствами. Деколи це може викликати тривожність, але частіше продовжується міцною дружбою, іноді й коханням. Важливо не закриватися в собі, брати участь в університетських заходах, і найголовніше – бути собою.

4. Фінансове питання. Навчання в університеті – це вже самостійне життя з відповідними витратами. Важливо навчитися розумно розпоряджатися своїми коштами.

5. Баланс у навчанні та особистому житті. Іноді досить складно не загубитися між навчанням та відпочинком, оскільки навчання, підготовка до семінарів, участь у ярмарках та інших заходах забирають чимало сил і часу.

Ми запитали студентів-першокурсників, як вони навчилися долати виклики в університеті.

  Михайло Ватаг, студент спец. «Математика»: «Головним викликом для мене став темп навчання. Щодня – велике різноманіття понять, концепцій, які хочеться усвідомити, «посмакувати», але це не завжди вдається. Тож мені доводиться бути дисциплінованим та зосередженим. Я навчаюся ретельно планувати, намагаюся знаходити додатковий час для самостійного вивчення матеріалу. Також було досить складно знайти спільну мову з колегами, але цю проблему я вирішив».

Христина Шманьо, спец. «Англійська мова та література»: «Мені було складно призвичаїтися до нової системи навчання, яка кардинально відрізняється від шкільної. Також було непросто було комунікувати з великою кількістю нових людей, але згодом виявилося цікаво, і врешті-решт це стало для мене чудовою можливістю розвинути свої навички комунікації. Зараз я змогла збалансувати навчання та особисте життя. Однак спочатку це здавалося чимось нереальним. Я дуже рада, що обрала УжНУ, і маю надію, що надалі все буде чудово».

Дарина Росоха, спец. «Середня освіта: Українська мова і література. Англійська мова і література»: «Зараз проживаю в гуртожитку, мені було дуже складно звикнути до нього і стати самостійною, але вже трохи легше. Навчання – це один із головних викликів: нові викладачі та нереальний зовсім інший темп навчання. Також сумую за родиною, хлопцем та друзями».

Олександра Біреш, спец. «Міжнародні економічні відносини»: «Для мене найскладніше – велика кількість завдань та тестів, що відрізняються від шкільної програми. Також –поєднувати навчання, роботу та особисте життя. Це ще той виклик, але я стараюся все встигати та навчатися «на відмінно». Викликом було знайомство з колегами, викладачами, але тепер усе супер!».

Юлія Пузяк, спец. «Історія та археологія»: «Коли я вступила до університету, як і всі новачки, зіткнулася з низкою нових випробувань. Насамперед – знайомство з однокурсниками, я дуже хвилювалася, що не зможу влитися в новий колектив. Зрештою, мені це вдалося. Також було досить складно звикнути до практичних та семінарських занять, однак зараз вже набагато легше здобувати знання. Також досить незвично проходити повз рідну школу, в якій я провела 11 років, та знати, що я вже не школярка. Але все ж таки мені подобається навчання в університеті, адже на моїй спеціальності ми багато практикуємося, ходимо на екскурсії і маємо можливість власноруч реставрувати різні артефакти».

Олександра Куртанич, спец. «Лікувальна справа»: «Найскладніше було знайомитися з новими людьми. Ти не розумієш, куди іти  і що робити. Ти не знаєш викладачів, хто як себе поводить зі студентами, у кого яке ставлення до роботи. Хотілося виконувати все ідеально, зараз найскладніше – це змінити думку, що я повинна робити все ідеально. Багато навчального матеріалу, який потрібно опрацьовувати самостійно. Від тебе вимагають більше, ніж у школі, тобі потрібно запам’ятовувати дуже багато інформації, і це лише початок… Складно, але ти розумієш, що все це потрібно для твого майбутнього, для того, щоб рятувати життя людей, допомагати їм».

Таким чином, першокурсники подолали перші труднощі, вже здобули певний досвід та знання, і готові перегорнути нову сторінку книги під назвою «Університетське життя». І хоча шлях може бути непростим, це спонукає навчатися, вдосконалюватися, іти до своєї мети, щоб стати професіоналом.

 

Гложик Лілія та Бороховська Валерія, студентки кафедри журналістики

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416