День студента: свято соціальної відповідальності молоді чи ще одна нагода гарно відпочити?

17.11.2012
karolina


Студенти 3-го курсу відділення журналістики, серед яких і авторка матеріалу (перша лівобіч)

 

Міжнародний день студента 17 листопада святкується в Україні вже 13 років. 16 червня 1999 року Президент Леонід Кучма видав коротенький Указ: «На підтримку ініціативи студентської молоді України постановляю: Установити в Україні День студента, який відзначати щорічно 17 листопада».

Сама дата пов’язана з подіями 1939 року, коли нацисти здійснили штурм Університету Праги після масової студентської демонстрації проти убивства Яна Оплетала та вторгнення до Чехословаччини, а також арешту дев’яти студентських лідерів, відправлення 1200 студентів у концтабори і закриття всіх чеських університетів.

Уперше день було відзначено 1941 року в Лондоні Міжнародною Радою Студентів, членами котрої було чимало біженців. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

У багатьох країнах День студента відзначається по-різному і пов’язується з власними традиціями. Наприклад, у Росії це 25 січня — «Тетянин день», коли був заснований Московський університет. Більш ніж сто років у Гарвардському університеті проводять театралізовані святкування, названі «Hasty Pudding» на честь страви, яку з 1795 року приносили на зібрання студентського клубу, що мав культивувати «суспільні симпатії і цінності, почуття дружби і патріотизму».

Загалом же це свято молодості, краси й надії на краще майбутнє, яке в свою чергу пов’язується зі студентством як носієм найбільш передових, вільнолюбних та гуманних ідей у суспільстві. Сам розвиток університетів є свідченням цього.

Адже на початку своєї історії практично всі вони мали релігійне спрямування. У Західній Європі їхніми засновниками були чернечі ордени. Університети тоді зосереджувалися в монастирях, де навчання поєднувалося з молитвою. У період Відродження більшої уваги надається гуманітарним наукам, із Просвітництвом прийшло зацікавлення природничими та практичними науками. У XIX-XX ст. захоплення можливостями розуму та техніки відділяють релігійну складову освіти, що з часом призводиь до цілковитого розділення науки і релігії в освіті.


Голодування понад 100 київських, львівських та дніпропетровських студентів 2–17 жовтня 1990 року – Революція на граніті. Верховна Рада УРСР змушена була врахувати вимоги молоді. http://uk.wikipedia.org/wiki/Революція_на_граніті

У ХХ столітті саме студентство стає основою найпрогресивніших суспільних перетворень та антивоєнного й антиавторитарного рухів. Це вже згадані події у Празі, антидиктаторські виступи в Ірані та Греції, знамениті студентські заворушення в Західній Європі наприкінці 60-х років, які фактично покінчили з колоніальною системою та символізували крах тоталітаризму. Були серед них й трагічні сторінки, такі як розстріл студентів на площі Тяньаньмень, внаслідок якого на довгі роки придушено свободу в Китаї. До речі, це одна з небагатьох країн світу, де День студента не відзначається.

Таким чином, День студента в сучасному світі став не просто святом молоді та приводом поспілкуватись, повеселитись і гарно провести час, як це буває ще з багатьох інших приводів, а насамперед – Днем Соціальної Відповідальності нового, освіченого, «просуненого» покоління, яке неодмінно прийде на зміну старшому і яке зобов’язане зробити наш світ кращим.

Валерія Пащенко,
студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416