Вступна кампанія на Закарпатті пройшла добре

 

Володимир Феськов, Святослав Бабіля
До найбільших навчальних закладів області (Ужгородського національного університету та Закарпатського державного університету) цьогоріч було подано близько 10765 заяв. Популярними напрямками стали правознавство, туризм, облік і аудит, програмна інженерія, стоматологія та лікувальна справа. Про те, якою була ця вступна кампанія, розповідали в Ужгородському прес-клубі Святослав Бабіля та Володимир Феськов, співкоординатори кампанії спостереження ГМ ОПОРА в Закарпатській області.

 

Громадська мережа ОПОРА вже п’ятий рік поспіль займається моніторингом вступної кампанії, у тому числі й у Закарпатській області. Перше, що було перевірено, це умови прийому документів. Для спостереження було обрано 3 вищі навчальні заклади Закарпаття: Ужгородський національний університет, Закарпатський державний університет та Мукачівський державний університет. Моніторинг здійснювався згідно з правилами прийому документів до вишів, регламентованими Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. Другим етапом такої перевірки стало зарахування абітурієнтів до вишів.

Ця вступна кампанія розпочалася з позитивних моментів. Анонсоване збільшення місць державного замовлення на технічні спеціальності відбулося. Це можна вважати кроком вперед. Нововведенням цьогорічної вступної кампанії вважається Єдина державна електронна база з питань освіти, куди приймальні комісії вносили дані абітурієнтів, які подавали свої заяви. На жаль, ця електронна база виявилась неефективною. Уже традиційно так склалося, що нововведення в Україні починають працювати на другий рік після прийняття. Уведення даних абітурієнтів до цієї системи не були протестовані, тому всі недоліки виправлялися під час подачі абітурієнтом заяви.

Одразу після подання абітурієнтом документів до Єдиної електронної бази повинна була відбутися реєстрація цього абітурієнта. Але виникали технічні несправності. Дані абітурієнтів вносилися через 5-7 днів після подачі заяв. Щодо електронних заяв, то виникала проблема, коли вони з’являлися в Єдиній базі з некоректними даними. Це явище було настільки масовим, що можна вважати: Єдина держана електронна база з питань освіти працювала неналежно.

Ще минулого року інформаційна система «Конкурс» була офіційним джерелом інформації щодо рейтингового місця абітурієнта у списку. Цього року вона мала інформативний характер, і дані в цю систему вносилися через Єдину державну електронну базу. Оскільки дані в базу вносилися із запізненням, то в системі «Конкурс» з’являлися ще пізніше. Тому абітурієнтам важко було спрогнозувати своє рейтингове місце. УжНУ традиційно вів свій рейтинговий список, розміщений на сайті навчального закладу.
Як і минулого року, призери олімпіад мали право на позаконкурсний вступ та додаткові бали. Прикро, що ситуація з фальшивими «олімпіадниками» по Україні загалом не змінилася. Часто нараховувалися додаткові бали абітурієнтам, котрі просто брали участь в олімпіадах, а не ставали їхніми призерами. «На щастя, в Закарпатській області такі порушення не були зафіксовані. Громадські спостерігачі мали змогу бути присутніми на вступних випробуваннях. Залишаються і надалі питання щодо кодування і оцінювання робіт. Але середній бал не є дуже високим, і тому можна говорити, що оцінювання було об’єктивним», ─ запевняє Святослав Бабіля, співкоординатор кампанії спостереження ГМ ОПОРА в Закарпатській області. За словами експертів, процедура проведення вступних випробувань на Закарпатті відповідала нормам.

Процес зарахування студентів провадився 3-ма хвилями. А як пізніше з’ясувалося, у 4-ма. Спочатку абітурієнти, котрі в рейтингових списках займали перші місця, були рекомендовані на місця державного замовлення. Тут був один мінус: абітурієнти, котрі претендували навчатися за цільовими направленнями, в інформаційній системі «Конкурс» не помічалися ніякими позначками. Тому виникали такі ситуації, коли в рейтингових списках абітурієнт з нижчим балом стояв вище за абітурієнта з вищою сумою балів. Доводилося додатково роз’яснювати абітурієнтам особливості такої побудову рейтингу. Деякі абітурієнти, звичайно, не подавали оригіналів документів, тим самим даючи шанс іншим абітурієнтам право вступу на держзамовлення. Так проходила друга хвиля зарахування. І третя: за фактом наявності оригіналів документів набиралися студенти на залишкові місця держбюджету.

Подібно до минулого року, не всі місця державного замовлення були заповненні. Як правило, це стосувалося таких спеціальностей, як фізика, математика, інженерія. Це можна вважати проблемою, оскільки Міністерство не в змозі прогнозувати ситуацію з вибором абітурієнтів, а надає зайві безкоштовні місця по змозі. У результаті виділені державні кошти не засвоюються, а перекинути їх на іншу спеціальність неможливо. З цієї ситуації вийшли таким чином: продовжили зарахування до 15 серпня та при погодженні Міністерства дозволили перерозподіл місць держбюджету в межах однакових напрямків.

«Будемо надіятись, що наступного року Міністерство буде оцінювати як потреби ринку, так і зацікавленості абітурієнтів. Загалом вступну кампанію потрібно визнати такою, яка мала велику кількість процедурних змін у процесі своєї реалізації. Цьогоріч приймальні комісії мусили працювати допізна та у вихідні, аби впоратися з тим обсягом роботи, який перед ним постав. Єдина електронна система не тестувалася в режимі, коли велике число абітурієнтів потрібно було зареєструвати. Таким чином, Міністерство тестуванням цієї Єдиної електронної бази поставило під загрозу цьогорічну вступну кампанію, адже система насправді «висіла», – стверджує Володимир Феськов, співкоординатор кампанії спостереження ГМ ОПОРА в Закарпатській області.

 

Неля Ільницька, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416