«Пишучи дипломну, треба працювати як науковець, а не як студент»

З майбутніми журналістами спілкувався журналістикознавець, доктор філологічних наук, професор Володимир Різун

Професор Володимир Володимирович Різун
Професор Володимир Володимирович Різун
Цей тиждень для кафедри журналістики справді «гарячий»: викладачі й студенти приймають гостей. 6 листопада сюди завітав директор Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка Володимир Різун. Він зустрівся зі студентами, які наприкінці навчального року здобудуть кваліфікаційні рівні «бакалавра» та «магістра». Бесіда з науковцем була не надто тривалою, проте конструктивною: головною темою стали особливості написання наукової роботи – вимоги, поради, скерування тощо.

З майбутніми журналістами спілкувався журналістикознавець, доктор філологічних наук, професор Володимир Різун

Студенти-магістранти й викладачі кафедри журналістики УжНУ слухають лекцію київського професора
Студенти-магістранти й викладачі кафедри журналістики УжНУ слухають лекцію київського професора
Цей тиждень для кафедри журналістики справді «гарячий»: викладачі та студенти продовжують приймати гостей. 6 листопада сюди завітав директор Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Різун. Він зустрівся зі студентами, які наприкінці цього навчального року здобудуть кваліфікаційний рівень «бакалавр» та «магістр».

Бесіда з науковцем була не надто тривалою, проте конструктивною: головною темою стали особливості написання наукової роботи – вимоги, поради, скерування тощо.

Професор Володимир Різун та доцент Галина Шумицька обговорюють актуальні питання медіаосвіти
Професор Володимир Різун та доцент Галина Шумицька обговорюють актуальні питання медіаосвіти

Володимир Володимирович виділив такі основні аспекти, яких слід дотримуватися під час написання дипломної роботи:

• Наукова робота не може базуватися на аналізі одного факту. Пророблене потребує узагальнення, аналізу генеральної сукупності явищ. Крім того, ця робота має бути унікальною в своєму роді, актуальність має бути достатньо обґрунтованою.

• Якщо ви досліджуєте впливи – вплив реклами, вплив новин тощо – потрібно досліджувати аудиторію, реакцію людей, а не самі медіапродукти. Працюючи над дослідженням, потрібно проводити опитування, анкетування; можливо, провести експеримент з реципієнтами.

• Науки без методики не буває. Якщо ви обрали неправильний метод дослідження, то нічого путнього із цього не вийде. Метод – це спосіб, шлях доступу до об’єкта. Необхідно чітко виписати процедуру роботи, а вже потім за неї братися. Наразі це – питання №1 в науці.

• Робота має складатися як мінімум із трьох розділів: історіографічного (необхідно дослідити праці попередників у цій сфері і зробити висновки), описового (висвітлення відомостей, прикладів на цю тему тощо) та розділу з результатами, висновками, прогнозами та настановами на майбутнє.

Професор В. В. Різун
Професор В. В. Різун

Після цієї міні-лекції директор інституту журналістики поцікавився, над чим працюють наші студенти. Охочі виголошували свої теми дипломних робіт, а Володимир Володимирович намагався знайти підхід до кожної з них, порадити, скерувати у правильне русло.

На завершення зустрічі студенти могли ставити питання. У ході такого діалогу з’ясувалося, що між навчальним процесом у Києві та в Ужгороді є суттєва різниця. Наприклад, Інститут журналістики вже давно відмовився від обов’язкового написання курсових робіт як наукових. Тобто, студенти можуть створити якийсь проект або добірку із власних матеріалів, прикріпити до цього описову частину і подати як курсову. «Ми виховуємо журналістів, а не журналістикознавців, – зазначає пан Різун. – Лише за особистим бажанням, великою актуальністю теми або за потребою інституту студент може писати власне наукову роботу».

Крім того, Володимир Володимирович зазначив, що усі студенти можуть звертатися до нього зі своїми питаннями за допомогою віртуальної приймальні, розміщеної на сайті Інституту журналістики Київського національного університету.

Ірина Левіна, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416