Де можна за вісім днів і знань здобути, й відпочити?

Студенти поділяються на три категорії: ті, хто вчиться - бо треба; ті, хто не вчиться - бо їм не треба; і ті, хто вчиться й прагне вчитися. До останніх належить студентка-другокурсниця відділення журналістики Галина Михайлова - єдина представниця з України у Літній школі журналістики імені Карла Гавлічека Боровського в Чехії.

Потрапити до цієї школи можна було завдяки своїм зусиллям, тобто успішній зимовій сесії та знанню чеської чи словацької мови. Для Галини мовний бар'єр виявився не надто високим: уміло його подолала, опанувавши ази словацької всього за півроку. Отже, з успішними оцінками й володінням потрібної мови дівчина зібрала валізу, захопила хороший настрій і поїхала підкорювати чеські горизонти науки.

"Приїхало багато людей з різних країн: Німеччини, Білорусії, Словаччини, з України я була одна, - розповідає Галина. - Частково говорили словацькою, частково англійською, а інколи й на пальцях пояснювали”. Дівчина вчилася у групі телевізійників, тому мала змогу побути в ролі оператора, ведучого й монтажника, але "найбільше мені сподобалося тримати мікрофон”, - з усмішкою каже Галина. До груп навідувалися провідні редактори газет, телеведучі, ба навіть американський посол.

Навчання - навчанням, але й відпочивати треба, тому кожного вечора учасники груп разом зі своїми викладачами ходили потанцювати на дискотеку чи пограти в боулінг. "Дуже цікавим є те, що межа між викладачем та студентом майже непомітна, - каже Галина. - Ми разом вчилися, разом відпочивали та вільно спілкувалися”.

Допитлива Галина встигала не тільки вчитися, знімати сюжети й заводити нових друзів, але й побути справжнім туристом. Дівчина сама поїхала до Праги - з мальованою картою метростанцій в руках… "Я заходила в різні музеї, особливо вразили арт-студії, де виставлялися просто неймовірні мистецькі експозиції! Бачила замок, легендарний міст. Не забувала, звичайно, й про шопінг”, - з усмішкою розповідає Галина.

Вісім днів пролетіли швидко. Галина поверталася додому з величезним багажем знань, досвіду, неймовірними враженнями та емоціями. "На п’ятий-шостий день усі ми вже сумували й хвилювалися, адже незабаром від'їзд, - розповідає дівчина. - Вже перед автобусом ми з новою подружкою хотіли десь сховатися й пропустити свій рейс, щоб побути разом ще трішки. Потім нашвидкуруч переписували адреси, і-мейли. Викладачі здивували нас фільмом-сюрпризом! Виявилося, що вони, ховаючись, знімали нас”.

Восьмиденна подорож залишила по собі не тільки приємні спогади, а й неоціненний досвід, підтверджений сертифікатом. "Якби був шанс поїхати до літньої школи ще раз, то я б ніколи його не пропустила”, - каже Галина Михайлова.

 

Яна Козак, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416