Наскільки безбар’єрний простір в Ужгороді?

20.11.2022
moderator

 

Безбар’єрність – це підхід, за яким кожна людина у своїй країні може отримати вільний доступ до будь-якої сфери діяльності. В Україні прийнята Національна стратегія зі створення безбар’єрності, що охоплює такі напрямки: фізичний, суспільний, економічний, освітній, цифровий та інформаційний. Я вирішила з’ясувати, чи виконуються в Ужгороді заходи щодо усунення фізичних бар’єрів та наскільки громадські заклади, передусім лікарні, аптеки, житлові будинки є доступними для людей з інвалідністю, людей похилого віку.

Пройшовшись містом та уважно придивляючись до таких об’єктів, я зрозуміла, що біля них немає достатньої кількості паркувальних місць для людей з інвалідністю, або вони завузькі, розміщені впритул до інших автомобілів, що робить їх незручними та небезпечними.

Пандуси, навіть якщо вони є, не відповідають вимогам Державних будівельних норм  «Інклюзивність будівель і споруд». А саме: пандуси надто високі, кут їхнього нахилу великий (норма 8% для зовнішнього пандусу); пандуси занадто вузькі (норма для одностороннього пандусу – 1,2 м) або взагалі побудовані з рейок, якими неможливо пересуватися; поверхня зі слизького матеріалу, що може обмерзати; немає поручнів або вони є тільки з однієї сторони. На жаль, жоден із аптечних закладів навпроти Закарпатської обласної лікарні ім. А. Новака, на мою думку, не відповідає вимогам доступності.

У лікарнях та поліклініках дверні проходи часто є завузькими та з високими порогами, через що людям на інвалідних візках важко проїхати всередину.

Жителі Ужгорода добре знають, що в місті немає жодної громадської вбиральні. Вбиральні у державних закладах часто не відповідають нормам, не є комфортними для людей з інвалідністю, у них немає кімнат для мам із малюками.

Старі п’ятиповерхові житлові будинки не облаштовані ліфтами, що створює значні обмеження для людей похилого віку, осіб з інвалідністю мам із візочками. Мало того – в будинках не працюють ліфти. Наприклад, у дев’ятиповерховому будинку по вул. Тлехаса в одному з під’їздів – більше року! Незважаючи на звернення мешканців, проблема залишається невирішеною...

Позитивно, що нові житлові будинки від 4 поверхів повинні мати ліфт – такі норми вступили в дію з грудня 2019 року.

Усвідомлюю, що в умовах війни немає фінансової можливості швидко досягати цілей Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору, але важливо, щоб ми не забували про людей різних соціальних груп. Хай і малими кроками, проте маємо дбати про комфорт усіх жителів міста.

Анастасія Джупіна, студентка 1 курсу відділення журналістики

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416