Медійники і війна: думки студентів про важливість майбутньої професії

17.11.2022
moderator

Професія медійників під час війни стала однією з найважливіших. Оперативне поширення перевіреної інформації рятує людські життя. Однак самі працівники ЗМІ щоденно стикаються з викликами й небезпекою. Під час виконання професійних обов’язків від початку війни вже загинуло 39 медійників. Як ставляться до такого небезпечного фаху студенти УжНУ, чи змінилося їхнє ставлення до медіасфери від початку повномасштабного вторгнення,– ми запитали юних журналістів. 

Михайло Коштура, студент 3 курсу освітньої програми «Журналістика», переконаний, що професія, яку здобуває, важлива завжди, не тільки під час війни:

– Сьогодні щохвилини ми отримуємо дуже багато інформації, з якої іноді складно виділити найважливіше. Я стежу за сучасними виданнями, такими як ІКЛА (журнал). У ньому подають найважливішу інформацію за останні години. Окрім звичайних новин, вони також публікують різні гумористичні дописи. І медійники там працюють  «на відмінно», на 10 з 10. Взагалі я думаю, що одним із основних при створенні якісного матеріалу є авторський стиль журналіста, візуальне оформлення його матеріалів. Це все створює цілісну картину якісного продукту.

Студентка 2 курсу освітньої програми «Журналістика» Людмила Майор вважає, що професія медійника є чи не однією із найважливіших у такий складний час:

– Медійники найшвидше прибувають на місце подій. Вони створюють, обробляють і поширюють важливу інформацію, завдяки чому суспільство стає поінформованим. Жертвують навіть власним життям задля того, аби здобути інформацію, побачити на власні очі події і першими написати про це, поширити в соціальних мережах або вийти в прямий ефір на телебаченні. Журналісти – це ті люди, які небайдужі під час війни, а всіма силами намагаються якомога якісніше виконати свою роботу.  Вони не зупиняються, іноді працюють без вихідних, задля держави і населення. Саме тому я вважаю, що робота медійника є дуже важливою у будь який час.

Поділився своєю думкою про важливість журналістики і студент 4 курсу освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю» Артур Логойда:

– Я вважаю, що професія медійника є важливою незалежно від часу, але в умовах війни вона особливо потрібна. Журналісти також борються, тільки на інформаційному фронті. Оскільки наш ворог використовує сильні прийоми інформаційних атак, зокрема й ІПСО, суспільство може піддатися негативному впливу, але медійники захищають інфопростір від ворожих атак, ба більше – інколи навіть контратакують.

Юлія Філіп, студентка 1 курсу освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю», вважає, що професія медійника досить небезпечна:

– Ця професія дуже важлива, тому що в непростий час журналісти, ризикуючи власним життям, висвітлюють події. Ми маємо бути вдячні їм за цю працю!

Однокурсниця Юлії Анастасія Джупіна розповіла про ситуацію, яка трапилася з нею нещодавно і яка вказує на важливість роботи медійників: 

–  Я вважаю, що робота медійника насправді є важливою під час війни. Нещодавно я хотіла зайнятися волонтерством і досить довго шукала місцеві організації чи проєкти, до яких можна б долучитися таким студентам, як я. Тому вважаю, що в нелегкий час важливо поширювати інформацію про важливі спільноти, щоб люди приєднувалися до них.

Сергій Чернишов, студент 1 курсу освітньої програми «Журналістика», зауважив, що медійники відіграють важливу роль у формуванні громадської думки:

– Журналістика набула особливого значення в умовах війни, коли потреба поширення достовірної інформації серед громадськості вкрай загострилася. Недарма  пресу називають «четвертою владою», адже медійники формують громадську думку, вирішують суспільно важливі проблеми. Варто навести приклад судді Богдана Львова – чиновника, який очолював касаційний суд протягом багатьох років і мав російське громадянство. В цьому випадку журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» зробили те, що не вдалося зробити владі й правоохоронцям із певних причин, – викрили цього суддю. Завдяки подібним журналістським розслідуванням медіа позитивно впливають на інститут репутації.

Студент 3 курсу освітньої програми «Журналістика» Мирослав Лисович поділився такими думками:

– Вважаю, що професія медійника потрібна в будь-який час, особливо зараз, оскільки в медіапросторі сіють зерна брехні. Журналісти виступають тими, хто спростовує фейки і доносить людям тільки правду. Усі ми знаємо, що на брехні будувати суспільство не можна, а тих, хто робить це, викривають працівники ЗМІ. Той, хто володіє інформацією – володіє світом, саме тому ця професія є надважливою сьогодні і завжди. 

Софія Батечко, студентка 1 курсу кафедри журналістики, спец. «Реклама та зв’язки з громадськістю»

Фото Стаса Юрченка / Ґрати

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416