Викладачі кафедри журналістики створили фільм про УжНУ

16.06.2021
Наталія Толочко

3 червня в головній залі Ужгородського національного університету відбулася презентація фільму «Uzhhorod University – On Its Way To Recognition» («Ужгородський університет – у поступі до визнання»). Цього ж дня для відвідувачів уперше відкрили повністю відреставровану велику залу Вченої ради.

У вільному слові ректор університету Володимир Смоланка зазначив: «Ми досі продовжуємо святкувати 75-ту річницю УжНУ. Проте сьогоднішня зустріч присвячена ще й завершенню реконструкції головної зали та професійному святу журналістів».

Над фільмом про університет працювали викладачі кафедри журналістики. Сценарій написала Галина Шумицька, деканеса філологічного факультету УжНУ. Камеру, монтаж забезпечив викладач Віталій Завадяк. Графіку створила доцентка Леся Гичко. Добір звукоряду належить завідувачу телерадіоцентру Валерію Ковачу. Редактором став старший викладач Василь Путрашик. Координував роботу особисто доктор медичних наук, професор, ректор УжНУ Володимир Смоланка. Крім цього, до створення стрічки причетні звукорежисер Закарпатської філії Суспільного Олександр Балега, а ідея графічного оформлення вперше з’явилася в дипломній роботі минулорічного випускника відділення Павла Компанійця.

Про роботу над фільмом під час презентації розповіла Галина Шумицька. Зокрема, зазначила, що найдивовижнішим було шукати інформацію та отримувати розповіді, пов’язані з УжНУ, з усіх кінців світу! Цікаво і те, що спочатку було завдання зняти 15-хвилинний фільм. Проте, втиснути в 15 хвилин 75 років історії виявилося неможливо. Саме тому час стрічки поступово збільшували. Загальний хронометраж – 45 хвилин.

У стрічці знялися представники різних підрозділів УжНУ.  Автори представили чимало спогадів про минуле, розповідей про сучасність університету від працівників. Фільм доповнили архівними фотографіями та відеоматеріалами.  Головна ідея – висвітлити історію університету, його становлення від рівня місцевого вишу – до статусу національного, міжнародного.

За спогадами очевидців, задум відкриття вищого навчального закладу виник давно, проте роздробленість та постійна зміна політичних умов на Закарпатті не дозволяли навіть думати про це. Угорці й чути не хотіли про університет. Вони казали, що у них вже є чотири подібних заклади, навіщо ще один. Чехи також не дозволяли, кажучи, що до Праги не далеко – нехай їдуть, – розповідає у фільмі професор, фундатор економічного факультету Іван Мешко. З приходом радянської влади питання про вищий навчальний заклад на Закарпатті було знову відкрите.  Відтак 18 жовтня 1945 року офіційно засновано Ужгородський державний університет (у 2000 році перейменовано на Ужгородський національний університет).

Окрім історії, у фільмі продемонстрували й сучасний розвиток закладу, зокрема розповіді іноземних студентів. А  наприкінці фільму запропонували привітання з річницею дванадцятьма мовами світу від людей пов’язаних із УжНУ: сучасних і колишніх студентів, науковців та працівників.

Зараз Ужгородський університет – найбільший і найпотужніший навчальний заклад на Закарпатті. А його історія – це історія всіх і кожного його студента, працівника, випускника.

Переглянути фільм можна за лінком.

Сніжана Головко, студентка відділення журналістики

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416