«Наше діло дзвонити. А буде світанок чи ні – це вже його діло…»: на відділенні журналістики стартував тиждень українського кіно


З цієї стрічки розпочався тиждень українського кіно на філфаці

 

Протягом п’яти днів (з 19 до 23 листопада) студенти третього курсу відділення журналістики під керівництвом викладачів кафедри журналістики Віталія Завадяка та Василя Шарканя представлятимуть на філологічному факультеті українські кінострічки. Розпочався кінопоказ із відомого вітчизняного фільму "Білий птах із чорною ознакою". Перед стартом трансляції студентки Світлана Лапига та Оксана Ажнюк анонсували глядачам запропонований фільм.

Дівчата розповіли, що стрічку створено 1970 року на кіностудії імені Довженка. Режисер – Юрій Іллєнко. Головними героями фільму стали: Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочнікова та інші відомі актори. В основу сюжету стрічки лягла історія багатодітної буковинської родини, котра жила на українській землі, якою на той час володіли румуни.


Студентка-третьокурсниця Світлана Лапига анонсує фільм

Цікавим є те, що наскрізною для фільму "Білий птах з чорною ознакою" стала життєва історія одного з головних героїв стрічки – Івана Миколайчука. У сюжеті автор розповів про своє життя, про рідне село та про власну сім'ю. Центральний персонаж фільму – Орест – до слова, теж є дуже близький Іванові Миколайчуку. Але зіграти цю роль йому так і не дозволили: боялися, що кіноперсонаж надто сподобається глядачам своєю харизмою.

Замість Івана Миколайчука роль Ореста зіграв тоді ще юний Богдан Ступка, і саме ця роль для актора стала першим кроком у кіносвіт.


Кадр із фільму "Білий птах з чорною ознакою"

Стрічка "Білий птах з чорною ознакою" у 1971 році здобула Золотий приз Московського міжнародного кінофестивалю, але навіть попри це була заборонена через порушення у ній питання національно-визвольних змагань УПА.

Під час перегляду фільму глядачі мали змогу побачити реалії змальованого у стрічці періоду, а крізь призму професійної акторської гри відчути реалії українського життя 1937-1947 років.

А вже сьогодні, 20 листопада, на відділенні журналістики покажуть фільм "Камінний хрест", сюжет якого розповість про не менш цікаві факти з українського буття.

Тож запрошуємо до перегляду всіх охочих кінолюбителів. Тиждень українського кіно на філфаці обіцяє бути цікавим та захопливим!

Вікторія ЛИСЮК, студентка відділення журналістики
Фото Габріелли Руденко

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416