Карпатській Україні - 74

 

Андрій Ребрик, голова Закарпатського обласного осередку Пласту – НСОУ

Закарпаття святкує вже 74-у річницю Карпатської України. У рамках відзначення такої дати 20 лютого 2013 року Закарпатський обласний осередок Пласту – НСОУ безкоштовно передав до обласної бібліотеки 300 примірників дисків з фільмом «Срібна Земля. Хроніки Карпатської України 1919-1939» для подальшого розповсюдження в усі бібліотеки області.

Прем’єрний показ документального фільму відбувся 14 березня минулого року в обласному ляльковому театрі "Бавка”. Цьогоріч повторний презентаційний показ стрічки проходив у читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Динамічний, повен подій, історично-документальний фільм є своєрідним продовженням знятої у 2010 році кінострічки «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941».

Стрічка надзвичайно корисна та повчальна, адже у ній відображені події, культурне життя, добробут і побут русинів-українців, які на той час жили на території Закарпаття. Детально реконструйовано костюми січовиків Карпатської Русі, вдало відтворені традиційні походи пластунів, майстерно відзняті мальовничі гірські пейзажі. Ці деталі допомагають глядачу більше дізнатись про суспільно-культурні особливості краю 1919-1939 років.

 

У фільмі тісно перетинаються три сюжетні лінії: маловідомі факти з документів, розповіді очевидців та художні сцени. Для створення стрічки використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети «New York Times» ЕнМакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні міжнародними спостерігачами.

 

Однією з найважливіших сюжетних ліній є спогади очевидців міжвоєнного періоду, загалом понад 20 людей. Декого з них уже немає в живих, але їхні спомини назавжди залишаться важливим документом нашої історії. У фільмі використано уривки з інтерв’ю Степана Стойки, Анни Коробинець, Петра Гаврилка, Євгена Гладишевського, Миколи Савчука, Анастасії Халахан, Василя Белея та інших.

Ще більше зацікавлює глядача те, що у стрічці на тлі історичних подій є і спеціально відзняті художні сцени. Записані саме там, де і відбувалися ці події: в Ужгороді, Хусті, Львові, Колочаві, Ясінях, Берегові.

Над фільмом працювали режисер Тарас Химич, композитор Любомир Соломченко, звукорежисер Роман Микульський, продюсер Тарас Чолій. Стрічку нарекли «епічним документальним кіно».

 

Діана Коцак,

студентка відділення журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416