Американці по-українськи

26 березня у стінах економічного факультету відбувся міні-концерт джазового гурту зі штату Орегано (США). Одинадцятеро молодих людей у справжніх американських джинсах, простеньких чорних кофтинках та красиво зав’язаних червоних шарфах дивували майстерністю джазового виконання. Це були студенти тамтешнього коледжу, які дають на рік по 50-70 концертів. Креативним керівником, як його називають самі учасники гурту, є Джейсон Гілт. Приємний чоловік, що майже завжди відбивав ритм музики, навіть тоді, коли вона не звучала.

Почну із самого початку. Велика зала і порівняно невеличка сцена. А на ній півколом вишикувалися молоді співаки. Постійно посміхалися, кидаючи палкі погляди в залу, що повільно заповнювалася студентами. «Ого, вони такі прості!», «Дивіться, у них дійсно білі зуби!», «Ти бачила, вони дуже красиві всі!» - такими були одні з перших фраз наших студентів про них.

Без зайвого офіціозу все і почалося. На сцену вийшов декан факультету міжнародних відносин Микола Палінчак. Він подякував американським гостям за співпрацю на міжнародному рівні і вручив почесну грамоту від ректора М. М. Вегеша Пітеру Боберу – людині, що дуже багато робить для зміцнення міжнародного співробітництва і нашого університету зокрема, виграє міжнародні гранти і є активним учасником проекту «Відкритий світ».

Ну а далі музична частина. «Перше питання, яке ми задали собі, коли збиралися їхати в Україну, було: а чи зуміємо заспівати українською?» - почав Джейсон Гілт. Вони зуміли та у неймовірній джазовій обробці виконали «Червону руту» – пісню, яку потім ужнівці просили виконати на біс. А далі було все цікавіше, майстерніше і душевніше.

Поміж піснями вони розповідали речі, які найбільше вражають їх на Україні. Відповіді викликали гучний сміх та пожвавлення зали. «Мені так подобається, що ваші дерева пофарбовані у білий колір», «А мені дуже подобаються безпритульні собаки, їх так багато і вони такі милі», «А мені сподобалося, як ми вчора в «Кактусі» грали з вашим місцевим гуртом. Вони дуже майстерні. Хотілося б іще», «Вражає архітектура і дорога, вистелена бруківкою», «Оу, у вас так часто машини їздять по тротуарах!» - розповідали гості.

Їхня подорож по Закарпатті завершиться благодійним концертом цього ж дня у Ляльковому театрі. Кошти, виручені від виступу, будуть передані реабілітаційному дитячому центру «Дорога життя».

Концерт був пронизаний такою родинною, дружньою атмосферою. Все завершилося джазовою обробкою та виконанням американського та українського гімнів. «Знаходьте нас! Дружіть з нами! Бо такої гостинності, яку ви показали нам тут, чесне слово, ми у своєму житті ще не відчували!» - сказав керівник Джейсон Гілт.

Світлана Лапига, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416